Ziare.com

Locurile cu temperaturi extreme de pe glob

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 21:21

   

Locurile cu temperaturi extreme de pe glob
In aceste zile, cand Europa se confrunta cu o iarna aspra, iar in emisfera sudica s-au anuntat secete, nu putini sunt cei care ar vrea sa cunoasca locurile cu cele mai ridicate sau cu cele mai scazute temperaturi inregistrate pe glob.

Evidenta variatiilor climatice, bine organizata in ultimele decenii, face posibila o buna localizare si o buna apreciere a nivelelor termice pe intreg globul, noteaza portalul infoniac, oferind si cateva exemple.

Cele mai scazute temperaturi de pe Terra

Cea mai scazuta temperatura de pe planeta noastra a fost inregistrata... vara. Fireste, este vorba de vara noastra, intrucat in acea perioada, emisfera sudica se afla in plina iarna, iar respectiva temperatura scazuta, din iulie 1983, marca exact minus 89,2 grade Cesius, in apropierea polului sud magnetic, la o altitudine de 3.500 m.

Un alt record a fost inregistrat in anul 1926, cand in apropierea cercului polar din emisfera nordica, la statia Oymyakon, temperatura a scazut la 71,2 grade Celsius.

Muntele McKinley este cel mai inalt varf din America de Nord si multa vreme s-a apreciat ca acolo s-ar afla cea mai scazuta temperatura de pe un varf de munte, excluzand zonele arctice. Pe culme, la 6194 m, s-au inregistrat de mai multe ori temperaturi sub minus 40 grade.

La baza de cercetare Eureka, din nordul insulei Ellesmere, Canada, temperastuira scade curent sub minus 40 grade, iar media anuala nu depaseste minus 20 de grade.

Cea mai rece capitala a lumii este Ulan Bator, din Mongolia, unde media temperaturii in ianuarie nu depaseste minus 16 grade. Capitala mongola este situata la 1300 m peste nivelul marii.

Temperaturile cele mai ridicate

Cea mai ridicata temperatura de pe glob a fost inregistrata de NASA prin satelit, in anul 2005, unde aparatele au marcat 70 grade Celsius, in zona desertului Dasht-Lut, din Iran. Expertii apreciaza ca, la asemenea temperatura, nu rezista nici o fiinta vie, fie ea chiar bacterie.

Cea mai ridicata temperatura inregistrata direct la sol este consemnata la El Azizia, in Libia, unde aparatele au indicat plus 57.8 grade, la 13 septembrie 1922.

In emisfera vestica, recordul pentru temperaturi ridicate este considerat a fi detinut de Death Balley, din estul Californiei, SUA, unde in anul 1913 s-a inregistrat temperatura record pentru acea zona, de 56.7 grade. In numerosi ani, Death Balley inregistreaza iarna temperaturi medii de 47 grade Celsius, fiind in acelasi timp considerat a fi cel mai uscat loc din Statele Unite.

Organizatia Meteorologica Mondiala a stabilit ca metropola cu cea mai ridicata temperatura din lume este Bangkok, unde media anuala se mentine la 28 grade C. In perioada martie - mai, cand temperatura sa cunoaste o medie de 34 grade C, zona atinge o umiditate de 90 la suta, ceea ce constituie, de asemenea, un record.
Victor Pitigoi


SURSE:

http://www.infoniac.ru/news/Samye-holodnye-i-samye-zharkie-mesta-na-Zemle.html

http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=7149

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21169 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Death Valley

nu Death Balley

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor