Metropole amenintate sa dispara pana in anul 2100

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 12:52
4477 citiri
Metropole amenintate sa dispara pana in anul 2100
Foto: Big Picture

Specialistii considera ca exista metropole importante ale lumii care au toate sansele sa dispara pana la sfarsitul secolului.

Cauzele nu privesc neaparat eventualele cataclisme spectaculoase, cum am fi tentati sa credem la prima vedere, ci adesea numai fenomene naturale lente, la care se adauga factori sociali sau demografici.

Lista ar putea fi mai mare, dar portalul Big Picture se opeste la sapte cazuri, care se dovedesc notorii, cu atat mai mult cu cat la unele din ele a si inceput parasirea de catre populatie, iar altele sunt amenintate de fenomene naturale, imposibil de stapanit.

San Francisco

Cercetatorii de la Universitatea din California au stabilit ca un cutremur devastator, cu o intensitate de peste 7 grade pe scara Richter, are sanse sa se produca la nivelul anului 2086, cu o probabilitate de 75%.

Este de prevazut ca studiile stiintifice care se vor elabora inaintea acestei date fatidice sa confirme mai exact atat intensitatea cutremurului cat si data lui, ceea ca ar putea starni o panica de nestapanit, cand lumea va simti ca data se apropie, iar pericolul devine major.

Multi vor prefera sa paraseasca orasul. Dar cei care, neparasindu-l, vor supravietui catastrofei, isi vor cauta cu siguranta refugiul in alta parte. Pe scurt, San Francisco ar putea avea soarta unor orase din antichitate, cum a fost capitala hitita, parasita brusc de populatie, poate tot din cauza unui fenomen seismic, neatestat deocamdata documentar.

Detroit

Unul din cele mai frumoase si prospere orase mari ale Statelor Unite cunoaste o emigratie fara precedent. Din 1950 si pana in prezent, populatia a scazut cu o treime, iar specialistii apreciza ca ritmul se va pastra cel putin pana in anul 2030.

Principala cauza a migratiei este scaderea bazei industriale de altadata, iar demografii apreciaza ca, pana la sfarsitul secolului acesta, marea metropola de odinioara ar putea ramane un mic orasel.

Venetia

In ultimul mileniu, nivelul solului venetian se afunda incet dar constant, insa in ultimii 100 de ani fenomenul s-a accentuat, masuratorile aratand o prabusire lenta de 24 centimetri. Exista mai multe studii privind posibilitatea de a stopa accesul apelor in spatiul cazut sub nivelul lor, dar ele sunt atat de costisitoare, incat nu poate spune nimeni daca vor fi aplicate vreodata.

Mexico City

Orasul, care in prezent numara 20 milioane locuitori, consuma incomparabil mai multa apa potabila decat ar permite rezervele sale. Din aceasta cauza, in intreg orasul asistam la tasari apreciabile de teren, care au ajuns in unele zone sa masoare 9 metri intr-un interval de 100 de ani.

Conform aprecierilor facute de experti, chiar daca tasarea terenului nu va pune in primejdie toate cartierele din oras, viata tot va deveni imposibila, din cauza lipsei de apa, aceasta dand deja semne de epuizare.

Napoli

Vezuviul, care a distrus orasul Pompei in anul 79 i. Hr, erupe la fiecare 100 de ani, adesea cu intensitati sporite. Metropola Napoli si zonele submetropolitane intra in perimetrul unei eventuale eruptii de mari proportii. Chiar daca orasul nu va fi integral acoperit cu lava, nu exista nicio indoiala ca panica poate determina locuitorii sa-si paraseasca locuintele.

Timbuktu, statul Mali

Situat in sudul pustiului Sahara, orasul Timbuktu, centrul milenar al zonei, este expus sa fie treptat acoperit de dunele care avanseaza dinspre nord. O buna parte a orasului a fost deja acoperita cu nisip, iar proiectele de reinstalare a vegetatiei cu irigatii artificiale au putine sanse sa-si gaseasca surse de finantare pentru a fi realizate. Este probabil ca populatia va alege solutia migrarii spre sudul continentului, mai ospitalier.

Ivanovo, Federatia Rusa

Altadata mare centru al indusriei textile sovietice, orasul Ivanovo, situat in estul european al Rusiei, mai numara aztazi sub 500.000 locuitori, in majoritatea femei. Intrucat orasul nu mai are industrie, generatia tanara are tendinta sa migreze spre Moscova, unde sectorul textil ofera posibilitati de angajare.

Ca urmare migrarii generatiei tinere, natalitatea scade dramatic. Mortalitatea este si ea una dintre cele mai ridicate ale tarii. Intrucat vechea industrie sovietica este aproape disparuta, iar investitorii nu sunt tentati sa vina intr-o zona depopulata, se prevede ca odata cu imbatranirea populatiei, orasul se va apropia de disparitie in urmatoarele cateva decenii.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#disparitie orase, #demografie scadere, #natalitate scadere, #mortalitate crestere , #incalzire globala