Obisnuiti-va cu vremea extrema! Aceasta reprezinta noul "normal" climatic

Autor: Ana Ilie
Marti, 14 Iunie 2011, ora 10:42
2842 citiri
Obisnuiti-va cu vremea extrema! Aceasta reprezinta noul "normal" climatic

Pana mai ieri, vremea era previzibila, moderata si de incredere. Astazi, vedem tornade aparute din senin, ploi diluviene aproape in fiecare dupa-amiaza, si luni intregi de canicula, care parjolesc pamantul. Ce s-a intamplat cu clima? Cand se vor termina ciudateniile vremii?

Expertii avertizeaza ca trebuie sa ne obisnuim cu aceasta situatie, intrucat este "noul normal" in materie de vreme, scrie Guardian.

Anul trecut, peste 2 milioane de kilometri patrati din Europa de Est si Rusia au fost arsi de seceta. Se apreciaza ca au murit cu peste 50.000 de persoane mai mult decat ar fi trebuit, in perioada cat temperaturile s-au incapatanat sa arate cu sase grade Celsius mai mult decat normal. Culturile agricole s-au facut scrum, iar sute de incendii de vegetatie au parjolit ce mai ramasese viu. Pretul graului si altor alimente a crescut, sub presiunea celei mai fierbinti veri din ultimii 500 de ani.

Anul acesta, arsita s-a mutat in Vestul Europei, unde nici mai mult nici mai putin de 16 tari se confrunta cu o seceta extrema. De vina sunt El Nino si La Nina, fenomene naturale incomplet intelese, care aduc inundatii si seceta.

Zone mari din Europa au primit mai putin de jumatate din cantitatea de ploi pe care o primesc in general in martie, aprilie si mai, temperaturile sunt cu mult ridicate peste "normalul" acestei perioade, centralele nucleare sunt pe punctul de a fi oprite deoarece nu este suficienta apa in rauri pentru a le raci, iar vasele care navigau pe principalele rauri europene au trebuit trase la mal. In ultima saptamana, seceta a fost inlocuita in unele locuri ale Europei de furtuni masive si inundatii fulgeratoare.

In schimb, in desertul Namib, cea mai secetoasa zona de pe planeta, a inceput sa ninga. In Australia, China si sudul Americii, se desfasoara alte extreme climaterice. In Queeensland, Australia, o regiune de dimensiunea Germaniei si Frantei, a fost inundata in ianuarie si decembrie de "cel mai rau dezastru natural" suferit vreodata de tara.

In China, o secetat ce are loc "o data la 100 de ani", in sudul si centrul tarii, a secat sute de rezervoare, rauri si cursuri de apa, a evaporta pur si simplu rezervele de apa potabila si a declansat tensiuni. Guvernul a reactionat printr-o operatiune masiva de declansare a ploilor, "semanand" in nori chimicale. In sfarsit, saptamana trecuta, norii s-au descarcat de apa, producand inundatii si alunecari de teren, omorand 94 de persoane si lasand fara locuinte alte cateva zeci de mii.

Intre timp, nordul Americii are parte de cel mai teribil sezon al tornadelor, cu 600 de "twistere" formate doar in aprilie. Arizona se lupta cu incendiile de vegetatie cele mai mari din istorie, iar cea mai mare inundatie din istoria SUA are loc pe raul Missouri. Intre timp, Texasul si alte state sudice au parte de al optulea an de seceta "exceptionala" in decurs de 12 ani.

Exemplele pot continua la nesfarsit, aproape. Tarile sarace sunt mai greu incercate de extremele climatice, asa ca se lupta, saptamana aceasta, la Bonn, sa ajunga la o intelegere globala cu privire la schimbarea climatica. Statele in curs de dezvoltare sunt, cel mai adesea, si cele mai grav lovite de clima extrema, si de saracie, iar statele bogate refuza sa le acorde ajutoare banesti sau sa isi reduca emisiile poluante.

Cu toate acestea, ceva trebuie sa se schimbe. Clima a intrat intr-un montagne-russe, cu perioade din ce in ce mai prelungite de comportament extrem, pe zone din ce in ce mai mari.

Scepticii spun ca au fost intotdeauna secete si inundatii, fenomene meteo ciudate, valuri de canicula si extreme de temperatura, insa ceea ce ii ingrijoreaza cel mai mult pe meteorologi este ca aceste evenimente meteo extreme au loc din ce in ce mai frecvent, intensitatea lor este in crestere si toate datele arata ca este vorba despre o schimbare pe termen lung, pe masura ce gazele poluante se aduna in atmosfera.

Gigantul asigurarilor Swiss Re a estimat ca pierderile survenite din dezastrele naturale au crescut, de la aproximativ 25 miliarde de dolari pe an in anii '80, la 130 de miliarde pe an in zilele noastre.

Luna trecuta, Oxfam a raportat ca, desi numarul dezastrelor "geofizice", cum ar fi cutremurele si eruptiile vulcanice, a ramas relativ constant, numarul dezastrelor cauzate de inundatii si furtuni a crescut de la 133 pe an in anii '80, la peste 350 pe an acum.

Desi niciun om de stiinta nu da vina in mod specific pe schimbarea climatica pentru un eveniment specific, multi spun ca aceste fenomene sunt exemple ca la carte ale impactului suferit de o planeta care se incalzeste. Evenimente naturale precum La Nina si El Nino sunt exacerbate de incalzirea globala.

David Barriopedro, cercetator la Institutul Dom Luiz de la Universitatea din Lisabona, a calculat ca probabilitatea ca vara europeana sa aiba parte de o "mega-canicula" va creste de pana la 10 ori in urmatorii 40 de ani daca incalzirea globala continua. Verile sufocante for fi mai comune, mai frecvente si mai intense.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#canicula, #ploi torentiale, #incalzire globala, #canicula incalzire globala, #efecte incalzire globala, #vreme extrema , #incalzire globala