Opt mari orase din lume risca sa ramana fara apa. Cape Town se pregateste pentru "Ziua Zero"

Luni, 12 Februarie 2018, ora 12:26
8115 citiri
Opt mari orase din lume risca sa ramana fara apa. Cape Town se pregateste pentru "Ziua Zero"
Foto: Arhiva Ziare.com

Ploile de la sfarsitul saptamanii trecute din Cape Town au adus mare bucurie pentru locuitorii orasului, insa capitala legislativa a Africii de Sud ar putea fi primul oras din lume ale carui rezerve de apa ar putea seca. Hidrologii estimeaza ca s-ar putea intampla pe 11 mai 2018.

Raportul Organizatiei Natiunilor Unite privind resursele de apa arata ca pana in anul 2030 cererea de apa potabila va creste cu 40 de procente. Un studiu din 2014 arata ca unul din patru orase se confrunta deja cu lipsa apei, informeaza Euronews.

Lipsa apei potabile va fi mai acuta in marile orase din cauza schimbarilor climatice si cresterii populatiei, se mai arata in studiu. In prezent, opt mari orase din lume se confrunta cu un deficit major de apa.

Cei 21 de milioane de locuitori ai orasului Mexico City au deja acces limitat la apa potabila. Multi dintre acestia primesc apa curenta doar pentru o parte din zi, in timp ce in alte cartiere apa de la robinet este rationalizata la doar cinci ore pe saptamana.

Aproape 40% din teritoriul Jakartei, capitala Indoneziei, se afla sub nivelul marii, iar autoritatile locale au limitat cantitatea de apa care poate fi extrasa din puturi pentru a opri scaderea nivelului apei freatice.

In 2015, orasul Sao Paulo, capitala financiara a Braziliei, a trecut printr-o criza similara precum cea pe care o resimt acum locuitorii din Cape Town. Atunci rezerva de apa a orasului scazuse sub 4% din bazinul de depozitare.

Calitatea slaba a aerului nu este singura problema de mediu cu care se confrunta rezidentii din Beijing. In 1997, unul dintre principalele rezervoare cu apa ale orasului a fost inchis. In China traieste aproape 20% din populatia lumii, dar are doar 7 procente din rezerva mondiala de apa.

Si Cairo, capitala Egiptului, se confrunta cu o asemenea problema. 97% din apa de consum provine din raul Nil, insa ea este din ce in ce mai contaminata cu deseuri agricole si deseuri rezidentiale. ONU estimeaza ca pana in 2025 Egiptul ar putea ramane fara apa potabila.

Tokyo, capitala Japoniei, resimte lipsa de apa potabila din cauza ca precipitatiile cad doar patru luni pe an, ceea ce face dificila colectarea apelor.

Surprinzator, si Londra este unul dintre orasele care resimt o asemenea criza. In timp ce Regatul Unit este cunoscut pentru ploile abundente din timpul anului, capitala are parte de precipitatii anuale mai mici decat Parisul si New York-ul. Expertii spun ca in urmatorii 25 de ani londonezii s-ar putea confrunta pe timpul verii cu lipsa apei de la robinete.

Si orasul indian Bangalore (India) a inceput sa resimta lipsa de apa dupa ce in ultimii ani numarul populatiei a cunoscut o crestere fara precedent.

C.S.R.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#orasele lumii fara apa, #Cape Town apa potabila , #incalzire globala