Padurea amazoniana, o mare sursa de poluare?

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 15:02
4551 citiri
Padurea amazoniana, o mare sursa de poluare?
Foto: AFP

Cele doua perioade de seceta severa ce au lovit in ultimii ani zona Amazonului ridica semne de intrebare despre viitorul regiunii ca filtru al emisiilor de carbon.

O seceta a lovit regiunea in 2005 si a fost considerata drept un eveniment ce se petrece o data la 100 de ani, precizeaza France24.

Conform studiului cercetatorilor britanici si brazilieni, publicat in revista Science, in 2010, regiunea Amazonului a fost lovita de o seceta mult mai severa.

Simon Lewis, autorul studiului si cercetator la Universitatea din Leeds, precizeaza ca cele doua evenimente, de o asemenea magnitudine si la un interval atat de scurt, sunt in concordanta cu noile modele climatice, care iau in calcul incalzirea globala.

Seceta din 2010 a afectat mai mult de 3 milioane de km patrati din cei 5,5 milioane de km patrati ai zonei.

Conform studiului, in zona s-a produs un adevarat dezastru, iar padurile amazoniene nu mai pot absorbi ca de obicei 1,5 miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosfera.

Prin distrugerea padurilor s-au eliberat in atmosfera 5 miliarde de tone de dioxid de carbon, cantitate echivalenta cu emisiile cumulate ale Chinei si Rusiei intr-un an, avand un nivel apropiat de emisiile de dioxid de carbon din SUA in 2009 (5,4 miliarde de tone).

Aceste evenimente ar putea produce un cerc vicios, iar zona Amazonului ar putea deveni unul din marii emitatori de gaze cu efect de sera, accelerand astfel procesul de schimbare climatica la nivel global.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#padurea amazoniana, #poluare Amazon, #seceta Amazon, #defrisari Brazilia , #incalzire globala