Schimbarile climatice ar putea duce la disparitia vietii pe Pamant

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 14:38
4556 citiri
Schimbarile climatice ar putea duce la disparitia vietii pe Pamant
Foto: Arhiva Pixabay

Extinctia unor specii de plante sau animale ca urmare a schimbarilor de mediu extreme cresc riscul unei "efect de domino in procesul de extinctie" care ar putea duce la disparitia vietii pe Pamant, potrivit unui nou studiu publicat marti.

Cel mai rau scenariu de "co-extinctii", in care un organism moare deoarece depinde de alte specii condamnate la disparitie, are la baza un studiu efectuat pe 2.000 de planete Pamant virtuale supuse unei serii de incidente catastrofale, inclusiv incalzirea globala sau impactul cu un asteroid, relateaza dpa.

Studiul, publicat marti de Scientific Reports, a constatat ca astfel de schimbari de mediu ar putea in cele din urma sa puna capat intregii vieti pe Pamant.

De exemplu, o planta polenizata de o specie de albina va muri in cele din urma daca albina dispare.

"Sau, un ghepard care vaneaza anumite specii de antilopa sau ursuletii koala care mananca doar frunze de eucalipt", a afirmat Corey Bradshaw, co-autor al studiului si profesor la Universitatea Flinders (sudul Australiei).

Cercetatorul italian Giovanni Strona, autorul principal al studiului, a explicat faptul ca deoarece toate speciile sunt conectate intr-o retea a vietii, "chiar si cele mai tolerante specii dispar in cele din urma atunci cand dispar si speciile mai putin tolerante de care ele depind".

Cercetatorii au descoperit ca in cazul incalzirii globale combinatia de intoleranta la caldura cu "co-extinctiile" inseamna ca o crestere a temperaturii de 5 la 6 grade Celsius pe plan global ar distruge cea mai mare parte a vietii pe planeta.

"Fara a tine seama de acest efect de domino, avem o perspectiva nerealista si extrem de optimista cu privire la impactul schimbarii climei pe viitor ", a spus Bradshaw.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#efecte incalzire globala, #schimbari climatice studiu, #schimbari climatice disparitie viata pamant , #incalzire globala