Siguranta alimentara, principalul subiect la Forumul Economic Mondial din Davos

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:43
2805 citiri
Siguranta alimentara, principalul subiect la Forumul Economic Mondial din Davos
Foto: Daylife

Forumul Economic Mondial din Davos, care va incepe miercuri, va reuni cele mai importante personalitati din lumea economica si politica, discutiile urmand a fi axate nu doar pe dificultatile financiare urgente, ci si pe siguranta alimentara.

Schimbarile climatice au un impact deosebit asupra furnizarii cu hrana la nivel mondial. Graul, porumbul si orezul sunt cele mai importante recolte, reprezentand 30 la suta din alimentatia a 4,5 miliarde de persoane. Totusi, acestea sunt si cele mai grav afectate de incalzirea globala, relateaza The Guardian.

Centrul International pentru Imbunatatirea Recoltelor de Porumb si Grau estimeaza ca, din cauza schimbarilor climatice, productia de porumb va scadea cu 10 la suta, pana in 2050, iar cea de grau, doar in tarile in curs de dezvoltare, cu 30 la suta.

De asemenea, Institutul International pentru Cercetarea Orezului estimeaza o productivitate cu 14 la suta mai mica in sudul Asiei, 10% in estul Asiei si Pacific si 15% in Africa subsahariana.

Din cauza acestor reduceri, preturile se vor majora considerabil. In iulie 2012, de exemplu, pretul porumbului a atins cel mai ridicat nivel din istorie. Din cauza unor scumpiri similare, in 2008 si 2011, 44 de milioane de oameni au trecut sub pragul saraciei, potrivit Bancii Mondiale.

Din cauza crizei mondiale inceputa inca din 2009, incalzirea globala si insecuritatea alimentara au trecut in plan secund. In acelasi timp, emisiile de gaze cu efect de sera au continuat sa creasca, iar specialistii estimeaza o crestere a temperaturilor cu 4 grade Celsius, ceea ce, potrivit presedintelui Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, ar fi devastator.

Acesta este si motivul pentru care participantii la Forumul Economic Mondial din Davos vor discuta despre schimbarile climatice si implicatiile asupra furnizarii de alimente si apa.

Potrivit raportului despre riscurile globale, publicat de forum, emisiile de gaze cu efect de sera si criza in furnizarea apei potabile se numara printre cele mai importante cinci riscuri care se vor manifesta in urmatorii zece ani.

Aproximativ 30 de sesiuni de discutii din cadrul forumului din acest an sunt dedicate mediului si problemelor legate de resursele naturale.

In urma forumului din Davos din 2012, Corporatia Internationala pentru Finantare a lansat primul fond pentru investitii cu emisii de carbon reduse in tarile in curs de dezvoltare. Fondul a adunat 280 de milioane de dolari si evalueaza primele investitii de acest gen.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Forum Economic Mondial Davos 2013, #siguranta alimentara Davos 2013, #schimbari climatice Davos 2013 , #incalzire globala