Solutii nebunesti impotriva incalzirii globale. Vezi cele mai indraznete planuri

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 21:06
3746 citiri
Solutii nebunesti impotriva incalzirii globale. Vezi cele mai indraznete planuri
Foto:gscos.com

Lupta contra cronometru pentru rezolvarea problemei cu incalzirea globala, care va afecta grav omenirea daca nu se iau masuri radicale in urmatoarele decenii, i-a facut pe savanti sa recurga la cateva planuri extreme, cele mai interesante venind din domeniul geoingineriei.

Dintre acestea, cu siguranta cea mai revolutionara idee ar fi cea care prevede "acoperirea soarelui", conform unui material al Associated Press.

Aceasta ar consta in injectarea in stratosfera a unor sulfati care reflecta lumina soarelui, producand un efect asemanator cu cel produs de norii rezultati din eruptia vulcanilor. Oamenii de stiinta au inceput sa conceapa planuri in acest sens dupa eruptia vulcanului Pinatubo din Filipine, in 1991, care a produs o racire a temperaturii globale cu 0.5 grade Celsius, lucru de care lumea ar putea sa aiba urgenta nevoie si in viitor.

Cu toate astea, operatiunea ar avea nevoie si de alte lucruri, cel mai important fiind un sistem de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la sol.

Chiar si asa, "blocarea Soarelui" se poate dovedi periculoasa, sulfatii putand duce la distrugerea stratului de ozon ce protejeaza Terra de radiatiile ultraviolete. Totodata, racirea brusca a Pamantului va afecta cu siguranta ecosistemele, putand avea efecte nebanuite. Savantii englezi de la Universitatea din Bristol, autorii teoriei, cred ca injectarea de sulfati e periculoasa si din alt punct de vedere - poate fi folosita ca arma de catre diverse forte armate.

Sare in ocean si acoperisuri albe

Tehnica de "blocare a Soarelui", desi s-ar putea dovedi cea mai eficienta, nu e singura dezbatuta de savantii din intreaga lume, care propun si alte solutii interesante, desi probabil cu efecte mult mai limitate.

Una dintre cele care ar putea eventual functiona este cea privind fertilizarea oceanelor cu fier, astfel incat sa se dezvolte plancton ce se hraneste cu dioxid de carbon - CO2, unul dintre gazele cu efect de sera ce produc incalzire globala. Centrul Woods Hole din statul american Massachussets deja planuieste un mare experiment in acest sens.

O alta teorie care ar folosi oceanele este cea prin care s-ar arunca in ele o sare plutitoare ce ar reflecta razele soarelui, astfel incat acestea sa nu incalzeasca atat de mult apele.

Exista si solutii care la o prima vedere par interesante, dar care se pot dovedi fie putin eficiente, fie extrem de costisitoare. Din prima categorie avem vopsirea unui numar urias de acoperisuri in alb, pentru a reflecta lumina, iar dintr-a doua trimiterea in spatiu a unor oglinzi uriase, destinate tot reflectarii razelor solare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#solutii incalzire globala, #combatere incalzire globala, #blocarea Soarelui incalzire globala , #incalzire globala