Suma uriasa cheltuita in intreaga lume pentru a salva Pamantul de la un dezastru climatic

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 15:06
2367 citiri
Suma uriasa cheltuita in intreaga lume pentru a salva Pamantul de la un dezastru climatic
Foto: Arhiva Ziare.com

Planul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) de a face industria energetica mai prietenoasa cu mediul inconjurator va costa tarile membre, printre care si Romania, 16,5 trilioane de dolari in total.

Acesti bani sunt necesari pentru a reduce poluarea potrivit obiectivelor asumate in cadrul acordului de la Paris semnat in weekend de 187 de tari, estimarile fiind facute de Agentia Internationala pentru Energie (EIA), relateaza Bloomberg.

Comparativ, bugetul prognozat pentru 2016 al tarii noastre este estimat la aproximativ 182 de miliarde de dolari.

"Principalul punct forte al acordului de la Paris este ca va permite dezvoltarea a sute de proiecte", a spus Paul Bledsoe, consilierul fostului presedinte american Bill Clinton pe teme de mediu.

"Se transmite un semnal puternic legat de nevoie ca energia verde sa aiba parte de sprijinul statului, prin subventii", a adaugat acesta.

Ce presupune acordul

Textul acordului propune limitarea cresterii temperaturii globale medii "cu cel mult 2 grade Celsius" si "continuarea eforturilor pentru a cobori aceasta limita de crestere pana la 1,5 grade Celsius".

Obiectivul celor 2 grade Celsius, prin raport la epoca preindustriala, a fost stabilit in 2009, la Copenhaga, si impune reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES), dar si masuri de economisire a energiei si investitii in energiile regenerabile, precum si planuri de reimpaduriri pe suprafete extinse.

Numeroase tari, in special statele insulare care sunt primele amenintate de perspectiva cresterii nivelului oceanului planetar, sunt in pericol in cazul in care cresterea mediei temperaturilor globale va depasi 1,5 grade Celsius.

Incalzire globala: Acord istoric adoptat de 195 de state la Paris. Iata ce prevede (Video)

Dintre cele 195 de state reprezentate la conferinta de la Paris, 186 au anuntat masuri privind limitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana la orizontul anului 2030.

"Din punct de vedere politic, dar si tehnologic, acest lucru nu va fi simplu", a mentionat analistul specializat in energie Ottmar Edenhofer.

Alte masuri

Reducerea temperaturii globale inseamna o schimbare catre energia regenerabila, eficienta energetica si scaderea emisiilor poluante.

Acordul de la Paris mai prevede constituirea unui mecanism voluntar de verificare a respectarii angajamentelor nationale. O astfel de verificare se va desfasura la fiecare 5 ani si va "reprezenta o continuare a raportului precedent".

O prima revizie obligatorie ar urma sa aiba loc in 2025, dupa un bilant colectiv de actiune prevazut pentru anul 2023. O prima discutie cu privire la actiunile intreprinse si masurile luate intre timp este prevazuta pentru anul 2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#acord istoric mediu Paris, #acord incalzire globala Paris, #incalzire globala costuri, #incalzire globala Paris , #incalzire globala