Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tropicele, afectate de despaduriri, emit mai mult CO2 decat cantitatile pe care le absorb

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 20:37
4948 citiri
Tropicele, afectate de despaduriri, emit mai mult CO2 decat cantitatile pe care le absorb
Foto: Arhiva Hepta.ro

Despaduririle vaste din regiunile tropicale au drept consecinta faptul ca aceste zone de pe Pamant emit in prezent mai mult dioxid de carbon decat cantitatile pe care le capteaza si stocheaza.

Astfel, acestea isi pierd rolul istoric de furnizor pentru planeta noastra al unei protectii naturale impotriva modificarilor climatice, potrivit unui studiu publicat joi.

Aceasta analiza, publicata in revista americana Science, se sprijina pe imagini obtinute din satelit, date furnizate cu ajutorul unor tehnologii pe baza de laser si constatari realizate pe teren, obtinute intre anii 2003 si 2014, relateaza AFP.

Oamenii de stiinta au putut astfel sa se concentreze asupra aspectelor asociate despaduririlor, pana acum dificil de masurat, precum degradarea forestiera, adica disparitia si mortalitatea arborilor.

Citeste si Schimbarile climatice ar putea duce la extinctia parazitilor - de ce nu este un lucru bun

Cele mai multe emisii (aproape 70%) de CO2 - un gaz cu efect de sera, considerat principalul vinovat pentru incalzirea Terrei - din padurile tropicale de pe continentul american, din Asia si din Africa sunt asociate cu degradarea acestor paduri, au subliniat autorii studiului.

"Despaduririle, degradarea si alte deficiente au drept consecinta faptul ca padurile tropicale emit de acum mai mult dioxid de carbon decat pot sa stocheze, pierzandu-si functia lor de 'puturi' de carbon", au precizat autorii cercetarii.

"Aceste descoperiri constituie un semnal de alarma pentru lumea intreaga in privinta padurilor", a comentat Alessandro Baccini, cercetator la Woods Hole Research Center din Statele Unite. "Daca dorim sa impiedicam temperatura planetara sa atinga niveluri periculoase, trebuie sa reducem drastic emisiile si sa crestem capacitatea padurilor de a absorbi si de a inmagazina dioxidul de carbon", a adaugat el.

Studiile precedente s-au concentrat mai degraba pe scaderea CO2 asociata despaduririlor.

Cercetarea publicata joi a stabilit ca regiunile tropicale degaja de acum o cantitate neta de aproximativ 425 de teragrame - un teragram reprezinta 1 milion de tone - pe an in atmosfera, mai mult decat emisiile produse de toate camioanele si automobilele din Statele Unite.

Cea mai mare parte a disparitiei forestiere tropicale - aproximativ 60% - s-a produs in America Latina, unde se afla padurea amazoniana. O scadere de aproximativ 24% s-a produs in Africa si o diminuare de 16% in Asia.

Citeste si Schimbarile climatice vor face o tara sa fie nelocuibila

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#paduri tropice CO2, #incalzire globala tropice, #incalzire globala urmari , #incalzire globala