Un enorm bloc de gheata, mai mare ca Delta Dunarii, e pe cale sa se desprinda de Antarctica (Video & Foto)

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:48
8333 citiri
Un enorm bloc de gheata, mai mare ca Delta Dunarii, e pe cale sa se desprinda de Antarctica (Video & Foto)
Foto: captura video YouTube

Un aisberg gigant, unul dintre cele mai mari vazute vreodata, nu mai este legat de continentul Antarctica decat de o portiune de cinci kilometri, a anuntat miercuri Agentia Spatiala Europeana (ESA), care supravegheaza evolutia acestui bloc de gheata pe punctul de a se desprinde.

Crevasa care fisureaza o bucata enorma de gheata legata de vestul Antarcticii "masoara acum circa 200 km lungime, nelasand decat 5 km intre capatul fisurii si ocean", precizeaza ESA intr-un comunicat.

Utilizand informatii furnizate de satelitul CryoSat, "am stabilit inaltimea ghetii deasupra oceanului si am calculat ca aisbergul final va avea o grosime de circa 190 de metri si va contine circa 1.155 km cubi de gheata", a declarat Noel Gourmelen, din cadrul Universitatii din Edinburgh, citat in comunicat.

"De asemenea, am estimat ca dimensiunea sub nivelul marii ar putea atinge 201 metri", a adaugat el.

Blocuri de gheata se detaseaza in permanenta de Antarctica, dar acesta, cu o suprafata de 6.600 kmp, este deosebit de mare si trebuie supravegheat pentru ca ar putea fi periculos pentru circulatia maritima, a subliniat ESA.

Spre comparatie, Delta Dunarii are peste 4.000 de kmp, cu tot cu portiunea ucraineana, si peste 5.000 kmp cu lacurile Razim-Sinoe.

Odata desprins, aisbergul nu va avea impact asupra nivelului oceanelor, intrucat pluteste deja pe apa.

Blocul face insa parte dintr-o bariera gigantica de gheata, numita "Larsen C", care retine ghetari capabili sa faca sa creasca nivelul oceanelor cu 10 cm daca vor ajunge in Oceanul Antarctic, potrivit cercetatorilor.

In cele din urma, Larsen C ar putea avea aceeasi soarta ca Larsen B, o alta bariera de gheata care s-a dezintegrat in mod spectaculos in 2002, dupa un proces similar. O a treia platforma glaciara, Larsen A, a disparut in 1995.

ESA supravegheaza evolutia barierei Larsen C cu satelitii sai CryoSat si Copernicus.

Formarea aisbergurilor este un proces natural, pe care incalzirea aerului si a oceanelor il accelereaza totusi, subliniaza oamenii de stiinta.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#bloc gheata desprindere Antarctica, #aisberg gigant Antarctica , #incalzire globala