Vrem sa salvam planeta? Industria combustibililor fosili trebuie sa fie aruncata in aer

Autor: Ana Ilie
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 16:42
4591 citiri
Vrem sa salvam planeta? Industria combustibililor fosili trebuie sa fie aruncata in aer
Foto: Ziare.com

Industria combustibililor fosili trebuie sa faca "implozie dirijata" pentru a exista o cat de mica sansa de evitare a unui dezastru climatic, sustine unul din cei mai influenti oameni de stiinta din domeniul climei.

Profesorul Hans Joachim Schellnhuber, consilier al Guvernului german si al Papei Francisc, a afirmat, vineri, la un summit din Paris, ca "in cele din urma, este o decizie morala. Chiar vrei sa faci parte din generatia care a distrus planeta pentru urmatorii 1.000 de ani? Nu cred ca ar trebui sa luam aceasta decizie", scrie The Guardian.

Interventia lui Schellnhuber are loc inaintea unui summit ONU crucial, in decembrie, la care tarile lumii trebuie sa ajunga la un acord cu privire la incalzirea globala.

La conferinta de vineri a participat si econimistul laureat cu Nobel Joseph Stiglitz, care a afirmat ca industria combustibililor fosili se confrunta cu probleme majore: "Un amestec de multe schimbari are loc acum - modele de consum, societate civila, actiune politica - si va deranja economia bazata pe combustibilii fosili".

Stiglitz, Schellnhuber si reprezentantul ONU si-au exprimat sustinerea pentru campania ce face lobby pe langa investitori sa isi vanda actiunile in cele mai mari companii de carburanti fosili. "Vrei sa faci parte dintr-o economie care distruge lumea, sau parte dintr-o economie care protejeaza creatia", a spus Schellnhuber.

La conferinta de la Paris au participat peste 2000 de oameni de stiinta din 100 de tari. Schellnhuber a spus audientei: "Pentru a ramane sub 2 grade Celsius (limita convenita international pentru incalzirea globala), sau chiar 3C, trebuie sa avem ceva cu adevarat disruptiv, eveniment pe care l-as numi implozie indusa a economiei bazate pe combustibili fosili in urmatorii 20-30 de ani. Altfel nu avem nicio sansa sa evitam schimbarea climatica periculoasa, probabil dezastruoasa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#incalzire globala industrie combustibili fosili, #incalzire globala masuri , #incalzire globala