Organismele modificate genetic, compromisul pe care il va face UE ca sa se salveze

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 20:25
5073 citiri
Organismele modificate genetic, compromisul pe care il va face UE ca sa se salveze

Sfarsitul de an nu este unul stralucit nici pentru SUA, nici pentru UE, ambele incercand sa sparga gheata ce-a paralizat economia.

Insa daca omenirea a invatat ceva din istorie, acel lucru ar fi ca amenintarile si crizele de toate felurile au fost depasite prin unire de forte.

Asadar, un acord intre SUA si UE ar fi mai mult decat unul potrivit in aceste timpuri. Si ce alt acord ar fi mai profitabil decat unul comercial. Insa o alta lectie pe care oamenii o invata de mici este ca totul are un pret.

O astfel de intelegere ar fi printre cele mai complexe si ambitioase din istorie, fiind cea mai importanta relatie economica din lume, creand o piata de bunuri si servicii evaluata la aproximativ 700 de miliarde de euro pe an, potrivit calculelor realizate de jurnalistii Wall Street Journal.

Oficialii europeni sunt nerabdatori ca acest pact sa fie semnat, vazand in el speranta de crestere economica, pentru o regiune mult slabita de multiple recesiuni.

Si liderii americani, daca pana acum erau extrem de sceptici cu privire la acest acord, acum sunt extrem de deschisi ideii, chiar daca raman mai putin entuziasmati decat europenii.

Ei vor ca acesta sa fie un prim pas spre deschiderea pietelor agricole ale Europei, dar, mai ales, spera ca UE sa mai relaxeze politicile privitoare la organismele modificate genetic, restrictii criticate atat de mult de americani.

Ba, daca ne aducem aminte, documente publicate de celebra retea Wikileaks dezvaluiau la inceputul anului 2011 ca Statele Unite au facut presiuni mari asupra Bruxelles-ului pentru a permite intrarea OMG-urilor pe pietele europene, iar unii ambasadori propuneau intocmirea unei liste cu toate statele care se opun, urmand ca in viitor sa fie "pedepsite".

Oficialii americani spun ca nu a fost luata inca o decizie clara in acest sens la Washington, presedintele Obama fiind, in principiu, de accord, daca sunt respectate cateva conditii: sa permita fermelor americane sa aiba acces pe pietele europene, cu tot ce presupune acest lucru, si sa fie incheiat rapid, fara prea multe negocieri.

"Ar fi beneficii substantiale de pe urma acestui acord ambitios. Dar pentru a ajunge in acel punct, multe probleme complexe trebuie rezolvate. Vrem sa facem lucrurile cat mai bine, pentru ca acest pact sa duca la sporirea de locuri de munca si crestere economica pe ambele parti ale Atlanticului", a declarat americanul Robert Hormats, subsecretar de stat pentru economie, energie si agricultura, intr-un discurs sustinut la Washington saptamana trecuta.

Insa agricultura pare ca va fi principalul obstacol in ajungerea la o intelegere. Legile europene impotriva recoltelor de organisme modificate genetic sunt printre cele mai stricte din lume, reflectand reticentele populatiei in ceea ce priveste aceasta tehnologie.

Doar doua astfel de OMG-uri au fost acceptate pe solurile europene - un soi de porumb dezvoltat de firma Monsanto si un soi de cartof cultivat de BASF.

Insa comisarul european Karel de Gucht a avertizat oficialii americani ca nu ar trebui sa-si faca prea multe sperante ca aceste legi vor fi schimbate foarte mult, avand in vedere ca un astfel de pact va trebui votat nu doar de Parlamentul European, dar si de guvernele fiecarui stat membru in parte.

Dar cum fara economie nu se poate functiona, si cum principiile nu tin de foame, dar OMG-urile da, ramane de vazut cat de tari pe pozitii vor ramane europenii.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#organisme modificate genetic Europa, #America porumb modificat genetic, #legi organisme modificate genetic , #OMG