Rusia opreste importurile de porumb modificat genetic

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 21:07
2260 citiri
Rusia opreste importurile de porumb modificat genetic
Foto: Wakeup-world.com

Autoritatile rusesti au intrerupt importurile si vanzarea porumbului modificat genetic de Monsanto, dupa ce un studiu francez a aratat ca este cancerigen.

Russia Today relateaza ca Rospotrebnadzor, autoritatea pentru drepturile consumatorilor, le-a cerut oamenilor de stiinta de la Institutul de Nutritie sa analizeze studiul. Autoritatea a contactat si Directoratul General al Comisiei Europene pentru Sanatate si Consumatori, spre a obtine pozitia oficiala UE privind porumbul modificat genetic.

Studiul dat publicitatii saptamana trecuta de Universitatea Caen (Franta) arata ca la sobolanii hraniti timp de doi ani cu porumbul NK603 modificat genetic de Monsanto apareau mai multe tumori si alte patologii decat la cei hraniti cu porumb normal. Porumbul NK603, vandut cu eticheta Roundup, a fost modificat genetic pentru a fi rezistent la ierbicidul Glifosat.

Monsanto a criticat studiul, spunand ca "nu respecta standardele minim acceptate pentru acest tip de cercetare stiintifica" si ca datele sunt incomplete. Compania a adaugat ca interdictia ruseasca nu va avea un efect major asupra afacerilor sale, intrucat Federatia Rusa importa cantitati mici de porumb modificat genetic, livrat de SUA. In plus, guvernul de la Kremlin nu le permite fermierilor sa planteze seminte modificate genetic.

Intre timp, Franta pastreaza interdictia asupra organismelor modificate genetic, cerand agentiei nationale de siguranta alimentara Anses sa examineze studiul asupra porumbului Monsanto.

In California, activistii se zbat pentru acelasi scop: scoaterea produselor modificate genetic din magazine, precum si pentru adoptarea Propunerii 37, un proiect de lege care va cere alimentelor modificate genetic sa fie etichetate ca atare la vanzare.

Monsanto se opune acestei initiative si a donat pana acum 4,2 milioane de dolari pentru lobby impotriva ei. Cu toate acestea, peste 2.000 de agricultori au trimis cereri guvernului SUA sa investigheze mai atent impactul organismelor modificate genetic ale Monsanto.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#porumb modificat genetic interzis, #Rusia Franta interzic Monsanto, #OMG restrictii UE SUA , #OMG