Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sunteti de acord cu alimentele modificate genetic? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 14:04
4895 citiri
Sunteti de acord cu alimentele modificate genetic? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

La 15 ani de la aparitia lor, organismele modificate genetic provoaca, in continuare, discutii aprinse, mai ales pe fondul cresterii pretului produselor alimentare si a nivelului de saracie la nivel mondial.

Parerile specialistilor in agricultura si ale oamenilor de stiinta sunt inca impartite, intre cei care sustin ca aceasta ar fi o solutie pentru rezolvarea unor situatii precum foametea din unele zone din Africa sau Asia si cei care spun ca acest tip de plante pun in pericol sanatatea oamenilor.

Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), plantele modificate genetic sunt folosite si in Romania si in restul Uniunii Europene, desi acestea nu se cultiva.

"Romania, in momentul de fata, utilizeaza in hrana animalelor produse modificate genetic, pentru ca importa. In conditiile astea, importam hrana cu produse modificate genetic si nu producem. Este un lucru pe care il face toata Uniunea Europeana", a precizat Dragos Frumosu, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, din punct de vedere al producatorilor, exista un avantaj real, productia fiind mult mai mare decat in cazul culturilor clasice. "Romania ar putea sa produca soia si porumb. Se poate dubla productia la hectar. Desfacerea ar fi aceeasi ca si pana acum si, obtinandu-se mai mult s-ar putea si exporta, eventual. S-ar putea dezvolta si sectorul de hrana al animalelor, pentru ca, oricum, consumam modificat genetic", a adaugat presedintele FSIA.

Organismele modificate genetic au fost introduse in Romania in anul 1998, cultivandu-se mai multe varietati de soia modificata genetic, pana in 2007, cand am intrat in Uniunea Europeana.

Este autorizata, insa, cultivarea porumbului modificat genetic MON810, "inventat" de compania Monsanto. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in acest an, au fost cultivate peste 588 de hectare, in judetele Arad, Braila, Cluj si Timis. Cu un an inainte, suprafata cultivata cu acest tip de porumb era de 822 de hectare.

In Uniunea Europeana exista, insa, sase state care au interzis cultivarea porumbului MON810: Franta, Germania, Austria, Grecia, Ungaria si Polonia.

Potrivit unor studii, organismele modificate genetic ar putea afecta negativ sanatatea. Astfel, in teste de laborator, cobaii care au fost hraniti cu porumb MON810 au prezentat modificari la nivelul ficatului si rinichilor. De asemenea, un alt tip de porumb produs de Monstanto, NK603, a provocat aparitia unor modificari si la creier si inima, precum si schimbari in greutatea cobailor.

Pe de alta parte, nu s-au facut publice studii privind modul in care oamenii ar putea fi direct afectati.

De altfel, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca, in spatele acestui domeniu, sunt interese politice pentru necultivarea acestor plante, dar si interese economice, avand in vedere ca plantele modificate genetic sunt "construite" sa reziste daunatorilor, prin urmare nu mai este nevoie de utilizarea pesticidelor.

Ministrul a adaugat ca Romania pierde, anual, aproximativ un miliard de euro din cauza faptului ca nu cultiva soia modificata genetic, potentialul, la nivel national, fiind de circa doua milioane de tone. In plus, el a precizat ca romanii oricum mananca, in fiecare zi, un produs modificat genetic, anume graul din care este produsa painea.

In Europa, consumatorii s-au pronuntat, in majoritate, impotriva utilizarii si cultivarii de plate modificate genetic. Potrivit sondajelor Eurobarometru, peste 75 la suta nu doresc aceste produse, iar 95 de procente vor sa aiba dreptul de a alege intre produsele clasice si cele modificate genetic.

Asadar, ati consuma produse modificate genetic? Sunteti de parere ca acestea v-ar putea dauna sanatatii? Credeti ca organismele modificate genetic reprezinta solutia pentru stoparea foametei?

Ziare.com va invita la dezbatere si vot: Sunteti de acord cu alimentele modificate genetic?

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#porumb modificat genetic, #soia modificata genetic, #organisme modificate genetic , #OMG