Ora Pamantului 2015 Planeta stinge lumina. Tu ce faci?

Sambata, 28 Martie 2015, ora 10:45
8386 citiri
Ora Pamantului 2015 Planeta stinge lumina. Tu ce faci?
Foto: Earth Hour

Ora Pamantului este mai mult decat un eveniment simbolic, in care stingem luminile 60 de minute, apoi ne vedem de vietile noastre. Este un mesaj puternic ca planeta e grav afectata de consumul excesiv si schimbarile climatice, iar fiecare dintre noi poate face o diferenta.

Ora Pamantului este sarbatorita de fiecare data in ultima sambata a lunii martie, intre orele 20.30 si 21.30. Cei care sustin acest eveniment militeaza pentru reducerea consumului de energie si protejarea naturii.

Sondaj Ziare.com: Stingi lumina de Ora Pamantului?

O fapta buna pentru Terra, un gest facut, simultan, in aproape toate tarile din lume, unde edificii emblematice se vor cufunda in intuneric pentru 60 de minute.

Ora Pamantului 2015 va fi marcata in Bucuresti, dar si in numeroase alte orase ale tarii. Romania se alatura astfel celor peste 160 de state care vor stinge luminile, in aproximativ 7.000 de orase.

Bucurestiul in intuneric

Palatul Parlamentului isi va stinge luminile atat in interior, cat si in exterior in aceasta seara.

Administratia Prezidentiala anunta ca se alatura si ea unuia dintre cele mai importante evenimente dedicate protectiei mediului, care pledeaza pentru un mediu inconjurator sanatos si pentru valorificarea eficienta a resurselor existente.

Pe site-ul institutiei, este precizat faptul ca sambata, in intervalul orar 20.30-21.30, iluminatul la Palatul Cotroceni va fi intrerupt.

Si Guvernul se alatura institutiilor publice care sarbatoresc Ora Pamantului si stinge lumina la Palatul Victoria, "transmitand un mesaj de sensibilizare fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice", potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, toate structurile neoperative ale Ministerului Afacerilor Interne vor intrerupe iluminatul sambata seara, pentru a transmite un mesaj cu privire la "schimbarile climatice provocate de poluare, mai ales de dioxidul de carbon emis in atmosfera prin procesul de producere a energiei electrice", au anuntat si reprezentantii MAI.

Ministerul Afacerilor Externe se alatura si el campaniei Ora Pamantului si va stinge luminile din cladirile Centralei MAE si ale misiunilor diplomatice.

Daca esti bucurestean si vrei sa contribui la Ora Pamantului stingand luminile la tine in casa, poti evita plictiseala participand la un eveniment distractiv in aer liber.

In Parcul Herastrau, cei care vor sa aiba grija de mediu se aduna pentru a se plimba pe jos sau cu bicicleta. Cei mai energici pot da chiar o tura de lac in pas alergator. Mai multe detalii despre eveniment si cum te poti distra in parc gasesti pe pagina de Facebook Ora Pamantului in Bucuresti.

La Satu Mare, care a castigat titlul de Capitala Earth Hour 2014, in intervalul 20.30 - 21.30 se vor stinge luminile de la Palatul administrativ si Pasajul Pietonal Corneliu Coposu, de unde se vor lansa lampioane.

Vedetele sting lumina de Ora Pamantului. Tu o vei face?

Alte orase din Romania se intrec in evenimente care mai de care mai inedite, pe langa faptul ca luminile vor fi stinse la principalele oboective si cladiri.

De exemplu, la Alba Iulia se da un tur de cetate, la Botosani are loc un spectacol artistic si un cros pe intuneric, la Calarasi se lanseaza lampioane dupa un concert, iar in Piata Unirii din Cluj Napoca se vor aprinde lumanari ecologice.

Constantenii sunt invitati sa aduca becurile uzate de acasa la o tombola, avand sansa sa castige diverse premii. Si jandarmii de la malul marii promit sa faca un gest pentru Terra si sa stinga luminile atat in unitati, cat si in locuintele lor, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Constanta.

Totodata, Castelul Peles va stinge cele peste 3.000 de corpuri de iluminat, la fel si Muzeul Bruckenthal din Sibiu.

Mai multe manifestari se vor desfasura si la Cetatea Sighisoara, in timp ce tulcenii vor alerga in jurul Lacului Ciuperca. Poti vedea ce evenimente sunt organizate in orasul tau accesand lista completa pe site-ul Ora Pamantului.

Evenimente in toata lumea

Aproape toate tarile din lume vor lua parte la evenimentul global, iar faptul ca numeroase edificii, mari consumatoare de energie electrica, sunt lasate in intuneric, ii ofera Pamantului un moment de respiro.

De exemplu, Turnul Eiffel din Franta nu va mai fi luminat timp de cinci minute, in vreme ce alte monumente din Paris si alte 200 de orase franceze vor fi lasate in bezna o ora intreaga.

De asemenea, Germania va stinge si ea luminile sambata seara, iar anul acesta va incerca sa convinga cetatenii si companiile ca "nu trebuie sa fii un supererou pentru a actiona in problema schimbarilor climatice", ci trebuie doar sa fii mai prietenos cu mediul si sa gandesti ecologic, potrivit hartii interactive de pe site-ul Earth Hour.

China se va focusa anul acesta pe reducerea poluarii aerului, in timp ce India va promova energiile regenerabile. Australia, unde s-a celebrat pentru prima data Ora Pamantului, le va transmite oamenilor ca este important sa contribuie la reducerea incalzirii globale, pentru ca generatiile viitoare sa se poata bucura de aceeasi mancare sanatoasa si din belsug de care beneficiem noi astazi.

Semnal de alarma pentru planeta

Evenimentul Ora Pamantului a fost organizat pentru prima oara in Australia, la Sydney, pe 31 martie 2007, de catre filiala organizatiei World Wide Fund for Nature din aceasta tara.

Activistii au vrut atunci sa traga un semnal de alarma asupra incalzirii globale, iar initiativa lor a fost extrem de apreciata la nivel global, Ora Pamantului devenind in prezent cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

Cladiri celebre din intreaga lume sting lumina pentru "Ora Pamantului"

Vocea milioanelor de oameni de pe tot globul ajunge de multe ori pana la factorii decidenti, care sunt din ce in ce mai constienti de problemele pe care Ora Pamantului isi propune sa le semnaleze si, implicit, sa le rezolve. Activistii spera ca legislatia sa devina mai putin ingaduitoare cu entitatile care cauta doar profit si sa protejeze mai mult padurile sau oceanele.

Consumul excesiv de energie are efecte daunatoare asupra planetei, contribuind la secarea resurselor Pamantului si poluarea mediului.

Ora Pamantului nu isi propune doar sa ii convinga pe oameni sa stinga luminile timp de o ora, ci si sa isi schimbe atitudinea cotidiana fata de natura: sa consume mai putin, sa nu polueze, sa nu murdareasca, sa recicleze.

Trebuie sa invatam sa conservam zonele naturale si biodiversitatea si sa incercam sa impiedicam dezvoltarea economica si infrastructurala haotica, cu proiecte care nu tin cont de impactul asupra mediului. Daca actionam in interesul naturii, actionam, de fapt, in interesul nostru si al generatiilor pe care Pamantul le va gazdui in continuare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Ora Pamantului Romania, #Ora Pamantului lume, #Ora Pamantului Bucuresti, #Ora Pamantului evenimente, #Ora Pamantului Ziare com , #Ora Pamantului