Comisia Europeana si-a pierdut rabdarea cu Romania, la fel ca societatea romaneasca - comisar european

Vineri, 14 Februarie 2020, ora 22:40
9002 citiri
Comisia Europeana si-a pierdut rabdarea cu Romania, la fel ca societatea romaneasca - comisar european
Foto: Hepta.ro

Ministrul Mediului, Costel Alexe, s-a intalnit, vineri, cu comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius. Cei doi au discutat despre solutiile asumate de Guvern pentru inchiderea procedurilor de infringement declansate de Comisia Europeana.

"In ceea ce priveste taierile ilegale de padure, din pacate, Comisia Europeana, la fel ca societatea romaneasca, si-a pierdut rabdarea. Am asteptat trei ani, timp in care nu a existat altceva decat un ping-pong intre autoritatile romane si Comisie, fara sa constatam progrese reale in acest sector. Astazi suntem insa optimisti (...) si nu am niciun motiv sa ma indoiesc ca veti realiza ceea ce v-ati asumat", a afirmat Sinkevicius.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a avut, vineri, o intrevedere bilaterala cu comisarul european pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevicius, cei doi discutand despre solutiile asumate de Guvernul Romaniei pentru inchiderea procedurilor de infringement declansate de Comisia Europeana impotriva tarii noastre in domeniul taierilor ilegale de lemn si pentru nefinalizarea, in termen, a Programului national de control al poluarii atmosferice.

De asemenea, au fost abordate aspecte privind conservarea biodiversitatii, extinderea retelei Natura 2000 in Romania, dezvoltarea sistemului de monitorizare a calitatii aerului, managementul deseurilor si programele de finantare din domeniul mediului, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Mediului.

"Domnule ministru, am urmarit si am apreciat discursul dumneavoastra transmis saptamana aceasta, dupa anuntul declansarii celor doua proceduri de infringement. Din partea noastra aveti toata deschiderea si va puteti baza pe sprijinul Comisiei.

In ceea ce priveste taierile ilegale de padure, din pacate, Comisia Europeana, la fel ca societatea romaneasca, si-a pierdut rabdarea. Am asteptat trei ani, timp in care nu a existat altceva decat un ping-pong intre autoritatile romane si Comisie, fara sa constatam progrese reale in acest sector.

Astazi suntem insa optimisti si vrem sa vedem aceeasi determinare pe care ati manifestat-o de la preluarea mandatului si in continuare, in eforturile Romaniei de a solutiona problemele care au dus la aceasta situatie si nu am niciun motiv sa ma indoiesc ca veti realiza ceea ce v-ati asumat", a declarat comisarul european Virginijus Sinkevicius.

La randul sau, ministrul roman al Mediului l-a asigurat pe oficialul european ca stoparea taierilor ilegale de padure se afla in topul prioritatilor Guvernului Romaniei.

"Va asigur ca noul Guvern este foarte determinat sa rezolve toate disfunctionalitatile constatate de Comisie. De fapt, inca din prima zi de mandat am vorbit despre blocajul total din acest sector, care a caracterizat ultimii trei ani. Din pacate, oricat mi-as dori, nu am puterea sa redau Romaniei acesti trei ani pierduti. Ceea ce pot insa sa fac, este sa va garantez ca stim ce avem de facut si ca obiectivul meu, ca ministru, este sa elimin aceste taieri ilegale, care au facut si fac inca atat de mult rau tarii mele", a transmis ministrul Costel Alexe.

El i-a prezentat comisarului european planul de actiune pentru combaterea taierilor ilegale, intre care dezvoltarea si operationalizarea de urgenta a sistemului electronic de urmarire a trasabilitatii lemnului - SUMAL, monitorizarea taierilor prin imagini satelitare, inasprirea sanctiunilor, intarirea capacitatii de control si renuntarea la practica vanzarii de masa lemnoasa pe picior.

In ceea ce priveste elaborarea Programului national de control al poluarii atmosferice, ministrul Alexe a informat Comisia cu privire la demararea procedurilor pentru obtinerea finantarii studiului care va fundamenta acest program, termenul asumat pentru finalizare fiind sfarsitul acestui an.

In domeniul Biodiversitatii, ministrul a transmis ca una dintre prioritatile Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor este de a se asigura ca proiectele de infrastructura nu aduc atingere obiectivelor de conservare specifice in evaluarile adecvate realizate pentru proiectele cu impact asupra siturilor Natura 2000.

"Salutam disponibilitatea Comisiei in ceea ce priveste organizarea recenta a reuniunii de lucru cu expertii romani referitoare la autostrada Sibiu-Pitesti si ne exprimam increderea ca actiunile si calendarul care au fost agreate pentru perioada imediat urmatoare vor conduce la deblocarea finantarii acestui proiect", a precizat Costel Alexe.

In privinta calitatii aerului din marile aglomerari urbane, ministrul roman a amintit despre recentele intalniri cu autoritatile locale din localitatile care se afla in procedura de infringement sau care inregistreaza depasiri, in vederea indrumarii acestora pentru realizarea planurilor de calitate a aerului si implementarea rapida a masurilor. De asemenea, ministrul a anuntat investitii in modernizarea si extinderea retelei nationale de monitorizare, cu 30 de noi statii.

In domeniul deseurilor, Costel Alexe a amintit strategia nationala privind cresterea procentului de colectare separata si reciclare, eforturile Guvernului privind inchiderea depozitelor municipale si industriale neconforme, precum si actiunile concrete pentru implementarea principiilor economiei circulare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#taieri ilegale padure, #comisar european mediu, #infringement mediu Romania , #paduri