Calitatea aerului in Bucuresti se deterioreaza: Devine tot mai greu de respirat in fiecare luna

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 15:45
6142 citiri
Calitatea aerului in Bucuresti se deterioreaza: Devine tot mai greu de respirat in fiecare luna
Foto: Arhiva Pixabay

Airly, prima retea independenta de monitorizare a calitatii aerului, a inregistrat valori record in perioada octombrie - decembrie 2018 in Bucuresti.

Potrivit unui comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, reteaua este formata din 15 senzori, 14 dintre ei fiind amplasati in Capitala, iar unul in orasul Ploiesti, care monitorizeaza permanent nivelul emisiilor de particule in suspensie, PM 10, PM2.5 si PM1.

"Nivelul de poluare a aerului creste pe masura ce temperaturile scad. Toamna si iarna se inregistreaza cele mai mari valori de particule in suspensie, PM 10, PM 2,5, PM 1, pentru ca emisiile poluate raman aproape de sol, cam la nivelul de la care inhalam aerul pentru respirat.

Conform aplicatiei Airly, cu care sunt monitorizate valorile particulelor in suspensie si care pot fi citite, in timp real, pe Internet sau prin intermediul unei aplicatii gratuite, aerul din Bucuresti devine tot mai greu de respirat in fiecare luna", potrivit documentului.

Situatia pe luni

Octombrie

Concentratia maxima a fost observata in data de 28 octombrie la ora 22:00, la senzorul amplasat pe Calea Giulesti, cand PM 10 a atins nivelul de 190,2 μg / m³ (reprezentand o depasire de aproape trei ori a limitei maxime admise), iar PM 2,5 a atins nivelul de 130,5 μg / m3 (o depasire de aproape doua ori a limitei maxime).

Concentratia medie de PM 10 in luna octombrie a fost de 40,3 μg / m³ (sub limita admisa), in timp ce nivelul mediu de PM 2,5 in luna octombrie, a fost de 26,6 μg / m³ (reprezentand o depasire cu 6% a limitei maxime).

Insa per total, in luna octombrie, calitatea aerului a fost in mare parte buna si foarte buna, cu un nivel ridicat al pulberilor fine in data 28 si 29.

Noiembrie

Concentratia maxima a fost inregistrata pe 9 noiembrie la ora 20:00, la senzorul amplasat pe strada Barbu Vacarescu: PM 10 a atins nivelul de 241,8 μg / m³ (o depasire de aproape cinci ori a limitei maxime), iar PM 2,5 a atins nivelul de 158, 37 μg / m3 (reprezentand o depasire de peste sase ori a limtei maxime admise).

Concentratia medie de PM 10 in luna noiembrie a fost de 58 μg / m³ (cu 16% peste limita maxima admisa) . Concentratia medie de PM 2,5 in noiembrie a fost de de 33 μg / m³ (cu 32% peste limita maxima admisa).

In noiembrie, calitatea aerului din Bucuresti a inceput sa se deterioreze, valori mari ale poluantilor inregistrandu-se in intervalele 9 - 11 si 24 - 26 noiembrie.

Decembrie

In luna decembrie, analiza a fost facuta doar in prima saptamana. Concentratia maxima a fost observata in data de 2 decembrie la ora 19:25, la senzorul amplasat pe strada Barbu Vacarescu, cand PM 10 a atins nivelul de 373,3 μg / m³ (de peste sapte ori mai mare decat valoarea maxima admisa), iar PM 2,5 a atins nivelul de 231, 08 μg / m³ (de peste noua ori mai mare decat limita maxima admisa).

Calitatea aerului a scazut in Bucuresti, in luna decembrie, cele mai mici valori ale poluantilor fiind inregistrate doar intre orele 14:00 - 15:00.

"Particulele in suspensie, PM 10, PM2.5 si PM1, reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid, care trec de filtrele biologice ale nasului si gatului si patrund in alveolele pulmonare provocand inflamatii, intoxicari sau alte afectiuni respiratorii grave, inclusiv cancer pulmonar", atrage atentia sursa citata.

Surse de poluare ale aerului

Sursele de poluare ale aerului sunt urmatoarele:

  • sistemul de incalzire a populatiei, sobe sau centrale cu combustibili solizi;
  • activitatea industriala, centralele termoelectrice, santiere de constructii;
  • traficul rutier contribuie la poluarea aerului cu pulberile produse de pneurile masinilor la franare sau prin arderea incompleta a carburantului;
  • depozite de deseuri industriale si municipale.

Poluarea aerului exterior conduce inevitabil si la poluarea celui interior, iar asa-zisa "aerisire zilnica" devine ineficienta cand aerul de afara este incarcat cu emisii si pulberi fine, se mai arata in document.

"Astfel poluarea interioara poate fi de 2 pana la 5 ori mai mare decat cea exterioara.

Alti poluanti din interior pot fi polenul, emisile produse de sistemele de incalzire, atunci cand se face curatenie sau acolo unde exista un animal de companie. Piesele de mobilier pot emana si ele gaze si compusi organici volatili".

De asemenea, sursa citata precizeaza si cateva solutii pentru a reduce poluarea din interior:

  • utilizarea unui purificator de aer, care indeparteaza alergenii si particulele ultrafine din aer, eliminand, in acelasi timp, virusurile si bacteriile;
  • igienizarea sistemelor de incalzire si ventilare;
  • stergerea prafului in mod regulat;
  • spalarea saptamanala a asternuturilor si aspirarea covoarelor;
  • curatirea mucegaiurilor;
  • folosirea unui umidificator pentru a combate aerul uscat si evitarea simptomelor de piele uscata.

Vezi si Flashmob cu masti chirurgicale, in fata Primariei Capitalei. Firea arunca pisica la Guvern si sectoare

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#poluare aer Bucuresti, #calitate aer Bucuresti , #poluare
Comentarii
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
Calitatea aerului in GROAPA de GUNOI se deterioreaza!!
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5