Cat polueaza, de fapt, Romania? Indicatorii pe 5 directii de poluare, comparativ cu alte state

Marti, 03 Martie 2020, ora 08:51
5036 citiri
Cat polueaza, de fapt, Romania? Indicatorii pe 5 directii de poluare, comparativ cu alte state
Foto: Arhiva Pixabay

Romania este unul dintre micii poluatori ai Europei si una dintre campioanele reducerii de Emisii de Gaze de Sera (GES). Angajamentul Uniunii Europene pentru anul 2020 a fost de reducere a emisiilor GES cu 20% pana in anul 2020 comparativ cu nivelul emisiilor din anul 1990 si realizase deja, in 2017, o scadere cu 21,7%, fata de 1990, totalizand 4.483 de megatone de dioxid de carbon echivalent (CO2e).

In 2017, tara noastra inregistra o reducere cu 45,86% a emisiilor GES, de la 248,07 milioane tone CO2 echivalent, in 1990, la 113,75 milioane tone, conform Inventarului National al GES.

Acest indice, de 45,86%, este valabil pentru datele ce nu includ "Utilizarea terenurilor, schimbarea utilizarii terenurilor si silvicultura" (LULUC).

Romania a fost ajutata in procesul de decarbonizare traversat in primele doua decenii post-1989 de socurile industriale provocate de restructurarile ample ale industriei energofage comuniste, adica de disparitia majoritatii producatorilor siderurgici si petrochimici.

De acum incolo, ea va trebui sa faca fata unor surse noi de poluare, pe segmente aflate in plina dezvoltare simultana cu cresterea economica. Este vorba, in principal, de consumul in crestere al gospodariilor si economiei reale.

1. Contributia Romaniei la emisiile UE este de 2,6%. Polonia polueaza de peste 3 ori mai mult

Romania a avut un volum GES de aproape 115 milioane de tone echivalent CO2, ceea ce reprezinta 2,6% din totalul emisiilor UE in 2017. De mentionat ca indicatorul include si aviatia industriala, nu si emisiile si absorbtiile rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinatiei terenurilor si silvicultura.

Volumul de emisii este de peste 8 ori mai mic decat cel al Germaniei si de 3,16 ori mai mic decat al Poloniei, conform datelor Agentiei Europene de Mediu.

Jumatate din emisiile UE au fost generate de cele mai avansate economii ale Uniunii - Germania, Marea Britanie, Italia si Franta, care sunt si cele mai populate state membre.

Tarile cu cele mai mari emisii:

Germania - 936 milioane tone, adica 20,9% din totalul UE

Marea Britanie - 505 milioane t CO2 echivalent (11,3%)

Franta - 482 (10,8%)

Italia - 439 milioane t (9,8%)

Polonia - 416 milioane t (9,3%)

2. Poluarea prin combustibilii fosili. Letonia si Romania, cele mai reduse emisii pe cap de locuitor

La indicatorul pe cap de locuitor, Lituania, Letonia si Romania au cele mai reduse astfel de emisii, in timp ce Luxemburg si Estonia conduc in clasament, cu cele mai mari cantitati.

In medie, un locuitor din Luxemburg a fost responsabil in 2017 de emiterea unei cantitati de emisii de 5 ori mai mare decat media nationala aferenta pentru un rezident din Romania.

Citeste mai multe despre Cat polueaza, de fapt, Romania? Indicatorii pe 5 directii de poluare, comparativ cu alte state pe Curs de Guvernare

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#poluare Romania, #poluare Bucuresti , #poluare