Romania, trimisa la Curtea de Justitie a UE din cauza poluarii aerului

Joi, 17 Mai 2018, ora 15:26
4720 citiri
Romania, trimisa la Curtea de Justitie a UE din cauza poluarii aerului
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Europeana a decis sa trimita Romania, Franta, Germania, Ungaria, Italia si Marea Britanie in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE) pentru ca nu respecta valorile limita convenite pentru calitatea aerului.

Decizia este luata dupa ce in ianuarie a avut loc un summit in care CE a avertizat ca va fi dura cu statele membre care nu respecta valorile-limita stabilite in legislatia UE privind calitatea aerului inconjurator (Directiva 2008/50/CE), care ar fi trebuit atinse in 2010 si, respectiv, 2005.

Franta, Germania si Marea Britanie sunt trimise in fata curtii pentru nerespectarea limitelor privind dioxidul de azot, in timp ce Romania, Ungaria si Italia pentru ca nu respecta standardele impuse privind nivelul de particule in suspensie (particulate matter - PM10).

Potrivit Comisiei Europene, in cazul Romaniei - in aglomerarea Bucuresti valorile-limita zilnice au fost depasite in mod persistent inca de la momentul in care dreptul Uniunii a devenit aplicabil Romaniei, iar in 2016 acestea au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile.

In toate cazurile de depasire a valorilor-limita stabilite prin legislatia UE privind calitatea aerului inconjurator (Directiva 2008/50/CE), statele membre trebuie sa adopte planuri privind calitatea aerului inconjurator si sa se asigure ca aceste planuri stabilesc masuri corespunzatoare, astfel incat perioada de depasire sa fie cat mai scurta posibil.

In virtutea principiului subsidiaritatii, legislatia UE lasa la latitudinea statelor membre alegerea mijloacelor pe care le folosesc pentru a se conforma valorilor-limita.

Viitorul apartine autovehiculelor cu emisii zero

"Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise astazi in fata Curtii de Justitie au primit suficiente 'ultime sanse' pentru a remedia situatia. Este convingerea mea ca decizia de astazi va duce la ameliorari pentru cetateni intr-un timp mult mai scurt.

Insa doar actiunea in justitie nu va rezolva problema. De aceea, prezentam sprijinul concret pe care Comisia il poate acorda autoritatilor nationale in eforturile lor de a promova un aer mai curat pentru orasele europene", a declarat comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

"Vom reusi sa combatem poluarea atmosferica urbana numai daca sectorul automobilelor isi aduce contributia. Viitorul apartine autovehiculelor cu emisii zero. Intre timp, respectarea legislatiei privind emisiile este obligatorie. Constructorii de autovehicule care continua sa ignore legea trebuie sa suporte consecintele faptelor lor ilegale", a declarat la randul sau comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elzbieta Bienkowska.

In comunicarea intitulata "O Europa care ofera protectie: Aer curat pentru toti", adoptata joi, Comisia prezinta masurile disponibile pentru a ajuta statele membre sa combata poluarea atmosferica.

Comisia subliniaza, de asemenea, nevoia de a intensifica cooperarea cu statele membre prin colaborarea cu autoritatile relevante in cadrul noilor dialoguri privind aerul curat, precum si prin utilizarea fondurilor UE pentru a sprijini masurile de imbunatatire a calitatii aerului.

Masurile propuse joi de Comisie se intemeiaza pe trei piloni principali: standardele de calitate a aerului; obiectivele nationale privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si standardele de emisie pentru principalele surse de poluare, de exemplu, de la nave si autovehicule, pana la sectorul energetic si industrie.

In scopul abordarii emisiilor de poluanti atmosferici provenind de la traficul rutier, Comisia va continua sa isi consolideze colaborarea cu autoritatile nationale, regionale si locale cu privire la o abordare integrata comuna a reglementarilor privind accesul vehiculelor urbane in cadrul Agendei urbane a UE.

In plus, Comisia a condus o ampla reforma pentru a se asigura ca emisiile de poluanti atmosferici provenind de la vehicule sunt masurate in conditii reale de conducere.

Citeste si Poluarea sufoca planeta: Doar 5% din populatia globului mai respira aer curat. Milioane de oameni mor anual

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#poluaer aer Romania, #Romania CJUE poluare aer, #Curtea European Justitie Romania poluare aer , #poluare