Acumulatorii viitorului ar putea fi din lemn (Video)

Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:35
2508 citiri
Acumulatorii viitorului ar putea fi din lemn (Video)
Foto: Profil Solar

Acumulatorii sunt greu de reciclat, uneori chiar imposibil, si constituie unul dintre factorii cei mai nocivi, atunci cand sunt eliminati ca deseuri.

Multa lume nu-si da seama de faptul ca recuperarea nu este capabila sa absoarba deseurile milioanelor de acumulatori care, la nivelul planetei, isi gasesc solutia intr-o mica masura prin reciclare. Practic, generatia ce vine se va ineca in componentele acumulatorilor, mai ales in tarile emergente.

Iar elementul cel mai nociv al acestor deseuri este litiul, prezent aproape totdeauna in instalatiile de inmagazinat energie electrica.

O solutie noua, pentru a stoca energia nu numai fara litiu, dar chiar folosind materiale biodegradabile, este in faza de studii avansate la Universitatea Maryland, SUA si la National Science Foundation - informeaza umdrightnow.

Cercetatorii au conceput un nou tip de acumulatori, al caror suport consta dintr-o fasie foarte fina din lemn, placata cu cositor si cu sodiu in locul litiului. Trebuie mentionat ca sodiul este un element nestabil in atmosfea si, pentru a-l folosi la acumulatori, a fost conceput un sistem adecvat de protejare.

Este interesanta explicatia data de profesorul Liangbing Hu, de la Universitatea Maryland: solutia a sugerat-o insasi structura masei lemnoase.

Fibrele copacilor contin apa bogata in substate minerale, ceea ce inseamna ca, inlocuind acest lichid cu electrolitul capabil sa stocheze curent, obtinem foarte simplu acumulatorul de care avem nevoie.

Lemnul este un materal organic, foarte flexibil, ceea ce costituie un avantaj. El rezista perfect in timp si permite cel putin 400 cicluri de incarcare la un acumulator.

Flexibilitatea acestui material, incomparabil superioara metalelor, face ca miezul de lemn sa constituie, pe langa rolul sau de depozitar al electrolitlui, si pe cel de tampon elastic intre sodiu si cositor, prelungind astfel duarata de viata a acumulatorului.

In faza actuala a cercetatarii, acumulatorul cu miez de lemn si electrozi din cositor si sodiu nu pare sa poata asigura inca performantele ce se predind de la aparatele de telefonie mobila, dar este foarte posibil ca asemenea acumulatoare sa constituie in viitor solutia ideala pentru centralele solare, care stocheaza ziua energia ce urmeaza a fi livrata noptea, pentru functionarea permanenta.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#acumulatori reciclare, #baterie lemn, #acumulatori lemn , #proiecte mediu