Cea mai sigura delta din lume, consolidata cu 17.500 kilometri de diguri si dune

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 13:01
4874 citiri
Cea mai sigura delta din lume, consolidata cu 17.500 kilometri de diguri si dune
Foto: Pexels.com/Miranda Sehl

Olanda beneficiaza de "cea mai sigura delta din lume" pe care a creat-o constuind baraje anti-furtuna, facand in mod constant inovatii si a consolidat-o cu 17.500 de kilometri de diguri si dune.

Olanda este traversata de trei mari rauri mari, Rin, Meuse si Scheldt, formand o delta ce se invecineaza cu Marea Nordului. Aproximativ 60% din suprafata tarii, inclusiv 26% dintre terenurile situate sub nivelul marii, se afla in zone cu pericol de inundatii. Peste jumatate din cei 17 milioane de olandezi traiesc in acest teritoriu si produc 70% din PIB-ul tarii, scrie agentia France Presse.

Olanda este punctata cu sute de movile artificiale pe care au fost construite ferme sau chiar sate intregi. Aceste movile dateaza din antichitate si figureaza printre primele urme de constructii destinate protectiei impotriva apelor.

De asemenea, aproximativ 18% din teritoriul Olandei este castigat din mare prin 'poldere', portiuni joase de uscat smulse marii.

Proiectul unei delte dupa inunatiile severe din sud-vestul Olandei din anul 1953 a fost destinat sa asigure zona.Mai multe dispozitive speciale anti-furtuna au fost construite pentru a bloca intrarea in unele estuare in caz de pericol.

Cel mai impresionant este la Oosterscheldekering, inaugurat in 1986 si cunoscut in acest an si pentru faptul ca a fost ales drept loc de sosire a ciclistilor intr-o etapa a Tour de France.

Lung de aproape 9 kilometri, Oosterscheldekering este compus din 64 de usi metalice in medie de 42 de metri latime fiecare, care pot fi inchise in caz de furtuna sau cand nivelul apelor reprezinta un pericol.

In partea de nord a Olandei, la Afsluitdijk ("dig de inchidere", in limba olandeza) este un baraj de 32 de kilometri lungime a carui constructie a fost finalizata in anul 1932.

Digul uneste cele doua extremitati ale gurii unui golf si asigura astfel sute de kilometri de coasta situati pe partea interioara a golfului. Datorita acestei constructii grandioase golful a devenit un lac interior, numit Ijsselmeer, in care apa se desalinizeaza rapid.

O autostrada a fost construita peste digul Afsluitdijk, mai noteaza AFP. Aceasta permite sa se conecteze rapid doua zone ale Olandei, fara a fi nevoie sa se faca un ocol de aproape 300 de kilometri.

Olanda creaza in mod constant noi inovatii in domeniul protectiei impotriva apelor.

Cel mai recent este un dispozitiv folosit pentru a crea cele mai mari valuri artificiale din lume, de cinci metri inaltime, folosit pentru testarea puterii digurilor si a dunelor chiar inainte de a fi construite efectiv.

Datorita unei placi mari de metal de sapte metri propulsate de patru pistoane de mare putere, este posibila crearea de valuri intr-un canal in lungime de 300 de metri, lat de cinci metri si cu o adancime de noua metri si jumatate, scrie AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#delta Olanda, #masuri siguranta inundatii, #inundatii Olanda, #diguri delta , #proiecte mediu