Cladirile care inspira murdaria oraselor si expira aer curat (Galerie foto)

Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 08:55
7152 citiri
Cladirile care inspira murdaria oraselor si expira aer curat (Galerie foto)
Foto: Studio Roosegaarde

In cateva orase din lume, aerul proaspat vine de unde te astepti mai putin. Autoritati, producatori, oameni de stiinta si designeri si-au unit fortele pentru a concepe proiecte inovatoare care pot combate eficient poluarea, in timp ce se integreaza in mod firesc in peisajul urban.

Conceptul de "cladire care mananca smogul" a fost demonstrat pentru prima data de Alcoa in 2011, cand compania producatoare de aluminiu a lansat un panou pentru cladiri format dintr-un invelis de dioxid de titan aplicat peste o suprafata de aluminiu, care se curata atat pe el, cat si aerul din jur.

De atunci, au fost dezvoltate mai multe tehnologii similare, imbracate in forme dintre cele mai deosebite.

Fatada cu aspect de fagure realizata din module prosolve370e a spitalului Manuel Gea Gonzalez din Mexico City confera cladirii un aer modern, in timp ce filtreaza particulele poluante din aer.

Structura geometrica cu o lungime de 2.500 de metri patrati este acoperita cu un strat foarte subtire de dioxid de titan care, activat de lumina zilei, neutralizeaza emisiile poluante, transformandu-le in substante mai putin nocive, precum nitratul de calciu si apa, potrivit Dicovery News.

Proiectul a fost finantat de Ministerul Sanatatii din Mexic, ca parte a unui plan de investitii de 20 de miliarde de dolari pentru imbunatatirea sanatatii locuitorilor.

Foto: elegant embellishment

In plus, tehnologia ajuta la reglarea temperaturii si la filtrarea luminii, reducand cheltuielile spitalului.

Fatada a fost dezvoltata de firma de arhitectura Elegant Embellishments din Berlin. Potrivit designerilor, aceasta poate neutraliza impactul noxelor emise de aproximativ 1.000 de masini.

Instalat intr-un parc din Rotterdam, Smog Free Tower nu ajuta doar la curatarea aerului. Turnul transforma smogul in bijuterii.

Cu o inaltime de 7 metri si o latime de 3,5 metri, constructia este practic un aparat urias de purificare a aerului, care creeaza in jurul sau un fel de bula in care aerul este cu pana la 75% mai curat decat cel din orasul in care este amplasata.

Foto: Studio Roosegaarde

Proiectul a fost realizat de designerul olandez Daan Roosegaarde in colaborare cu cercetatorul Bob Urseim de la Universitatea Tehnica din Delft si cu firma European Nano Solutions, potrivit Wired.

Turnul poate curata 30.000 de metri cubi de aer pe ora si functioneaza cu energie eoliana. Praful retinut din 1.000 de metri cubi de aer este comprimat in mici cuburi care sunt inserate in bijuterii ca inele sau butoni.

Foto: Studio Roosegaarde

Firma italiana Italcementi a dezvoltat un material de constructie biodinamic care elimina substantele poluante din aer, conform Daily Mail.

Este vorba despre un mortar realizat din agregate reciclate, inclusiv resturi de marmura de Carrara, care absoarbe oxidul de azot si dioxidul de sulf si le transforma in saruri inerte, in urma activarii ingredientului activ sub lumina directa a soarelului. Tehnologia folosita se numeste TX Active, iar materialul inovator imbraca cladirea Palazzo Italia. Fatada de 9.000 de metri patrati este formata din 900 de panouri din beton biodinamic.

Foto: Nemesi and Partners

Palazzo a fost proiectata de arhitectii de la Nemesi and Partners si consuma cu 40% mai putina energie decat cladirile conventionale. Cladirea dispune de un acoperis de sticla cu panouri solare capabile sa produca 140 de kilowati.

Cercetatorii de la Universitatea de Inginerie si Tehnologie din Peru au creat un panou publicitar care purifica 100.000 de metri cubi de aer pe zi in orasele aglomerate, cat 1.200 de copaci. Un astfel de panou a fost instalat in apropierea unui santier din Lima, orasul din America de Sud cu cel mai ridicat nivel al poluarii aerului, noteaza Gizmag.

Foto: University of Engineering and Technology

Panoul foloseste un sistem de filtrare pe baza de apa. Procesul este continuu si foloseste 100% apa reciclata, iar consumul de energie este redus.

Cercetatorii din Peru au conceput si un panou care extrage apa din umiditatea din aer si o transforma in apa potabila.

Milioane de oameni mor in fiecare an din cauza poluarii aerului

Mai mult de 5,5 milioane de oameni mor prematur din cauza poluarii aerului, in fiecare an, potrivit unui studiu recent citat de BBC.

Inhalarea particulelor de mici dimensiuni emise de centrale electrice, de fabrici, de vehicule sau in urma arderilor de carbune si de lemn sporeste riscul dezvoltarii de boli de inima, de accidentele vasculare cerebrale, de probleme respiratorii si chiar de cancer. Cele mai multe decese de acest fel au loc in tari cu o dezvoltare economica accelerata precum China si India.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#cladiri smog, #solutii poluare orase, #aer curat orase , #proiecte mediu