Aberatia zilei: Sfantul Graal al botanicii romanesti, lasat la voia turmelor de oi

Joi, 16 Februarie 2017, ora 10:36
8865 citiri
Aberatia zilei: Sfantul Graal al botanicii romanesti, lasat la voia turmelor de oi
Foto: Arhiva Ziare.com

O planta extrem de rara in intreaga lume si care a fost redescoperita recent in Romania este lasata neprotejata de Romsilva, desi e pe cale de disparitie. Motivul? Evident, banii.

Este vorba despre "Saussurea porcii", care se gaseste doar in Muntii Rodnei si intr-un alt loc din Ucraina. Timp de un secol s-a crezut ca planta a disparut, dar in 2014 cateva exemplare au fost gasite de un grup de pasionati de natura, scrie Romania Curata.

Biologul Attila Matis a declarat pentru sursa citata ca specia este "rarissima", fiind restrictionata in zonele montane greu accesibile.

"Noi, ca si toti studentii de la facultatile de biologie, auzisem despre aceasta specie inca din primul an de facultate, ea fiind poreclita deja ca si Sfantul Graal al botanicii romanesti, neregasita de mai bine de un secol, in ciuda cautarilor intense, astfel specia a capatat o aura legendara.

Dupa descoperirea speciei in 1856 de catre Florian Porcius in Muntii Rodnei, s-a crezut ca specia este endemica Romaniei, dar ulterior au fost descoperite cateva populatii extrem de mici si in Carpatii Padurosi din Ucraina", a declarat biologul.

Specia a fost compromisa de pasunatul excesiv din zona, spun botanistii.

"In data de 19 august 2014, chiar penultima zi din perioada petrecuta acolo, am gasit 12 exemplare ale speciei in zona de obarsie a Raului Rebra. Confirmand asteptarile noastre, au fost gasite la peste 1700 m altitudine, pe o panta abrupta, pe marginea unui izvor (...)

In momentul in care am dat peste cele cateva exemplare, am recunoscut imediat specia, chiar daca nu vazusem in viata mea, datorita morfologiei speciale: Saussurea porcii are o tulpina aparte, aripata de-a lungul ei. Starea noastra in momentul respectiv poate fi descrisa intr-un cuvant: extaz! Acesta emotie intensa legata de gasirea unei specii mult ravnita poate fi inteles numai de cei din breasla biologilor", a subliniat Attila Matis.

Din pacate, descoperirea nu a fost urmata si de masuri de protejare a speciei din partea autoritatilor.

Biologul Parcului Rarau a explicat ca administratia parcului nu a demarat niciun proces oficial in acest sens, desi ar fi dispus de parghiile legale pentru a declara zona respectiva ca zona cu protectie stricta sau ca rezervatie stiintifica.

"Singura actiune din partea administratiei a fost sa transmita rangerilor din zona sa discute cu ciobanii si sa ajunga la un acord verbal pentru reducerea locala a intensitatii pasunatului", a dezvaluit Matis.

Biologul parcului i-a explicat lui Attila Matis in 2015 ca excluderea pasunatului in zona respectiva este o solutie imposibila, din cauza presiunii exercitate de oierii din zona.

"Datorita subventilor mari obtinute de oieri prin APIA, numarul efectivelor a crescut alarmant in ultimi ani si, cum a explicat si biologul parcului, in cazul de fata daca zona respectiva este desemnata ca si rezervatie stiintifica si pasunatul exclus, cei care pasuneaza acolo ar pierde aceste venituri mari, fiind vorba de mii de Euro.

Modul absurd in care au fost aplicate platile directe si subventile pentru crescatorii de animale (sume mari platite pe efectiv si suprafata pasunata), fara un sistem de reglementare si control ulterior strict (unde, cand si cu cat se pasuneaza) a condus la o situatie dezastruoasa pe plan national, suprapasunatul extrem amenintand toate ariile protejate", a declarat Attila Matis pentru Romania Curata.

Mai mult, acesta a subliniat ca asociatiile crescatorilor de animale au ajuns sa aiba "o putere si o influenta mult mai mare pe teritoriul parcurilor nationale decat administratile oficiale ale parcurilor, lucru inadmisibil in contextul in care aceste parcuri si rezervatii au fost infiintate pentru conservarea speciilor si habitatelor".

Solutii pentru rezolvarea problemei de fata s-ar gasi, daca cineva chiar si-ar dori acest lucru. Printre ele, acordarea de despagubiri sau compensarii de la stat pentru oierii din zona sau pentru proprietarii pasunilor.

Matis spune ca o alta solutie ar fi ca zona unde specia a fost localizata sa fie cumparata de stat.

"In momentul de fata, administratia oficiala a parcului Rodnei pare complet incapabila sa isi exercite drepturile iar parcul sa-si indeplinesca misiunea: conservarea habitatelor si speciilor de interes national", a mai subliniat biologul.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#planta rara disparitie Muntii Rodnei , #proiecte mediu