Cum vrea un tanar de 22 de ani sa curete de plastic oceanele lumii

Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 07:25
10405 citiri
Cum vrea un tanar de 22 de ani sa curete de plastic oceanele lumii
Foto: Facebook/The Ocean Cleanup

Boyan Slat, un olandez in varsta de 22 de ani, si-a asumat ambitioasa misiune de a curata oceanele lumii de miile de miliarde de bucati de plastic care afecteaza viata marina si care ar putea pune in pericol si sanatatea oamenilor.

Daca alte metode de colectare implica ambarcatiuni care strabat marile si oceanele pentru a strange gunoaiele, strategia lui Slat este sa aduca plasticul la el, intr-un singur loc. Problemele serioase necesita solutii pe masura, spune tanarul, care in urma cu cinci ani a infiintat organizatia nonprofit "The Ocean Cleanup", noteaza CNBC.

Tehnologia dezvoltata de compania sa presupune instalarea unor bariere plutitoare prevazute cu plase scufundate, formand impreuna o platforma care ar urma sa functioneze precum o linie de coasta artificiala pe care vor "esua" gunoaiele transportate de curentii naturali ai oceanului. Acestea vor putea fi astfel stranse mai usor si ulterior reciclate.

Ocean Cleanup a fost lansata oficial in 2013, iar pe parcursul anului urmator, a strans 2,2 milioane de dolari de la 38.000 de oameni din 160 de tari, prin intermediul unei campanii de crowdfunding. In ultimii doi ani a primit alte 10 milioane de dolari de la antreprenori din Silicon Valley si din Europa si beneficiaza de fonduri inclusiv din partea guvernului olandez.

In prezent, compania, care se afla in faza de testari, deruleaza o noua runda de finantare pentru a strange banii necesari in vederea continuarii activitatii.

Testele au fost demarate vara trecuta si vor continua pe o perioada de cativa ani. In iunie 2016, Ocean Cleanup a urmarit timp de patru luni evolutia unui segment de 100 de metri al barierei amplasat in Marea Nordului (foto), iar alt test va avea loc spre finalul acestui an, in Oceanul Pacific de Nord.

Conceptul lui Slat va fi supus testului final in 2020, cand ar trebui sa fie implementata o bariera de 100 de kilometri in Marea insula de gunoaie din Pacific ("Great Pacific Garbage Patch"), o zona situata intre Coasta de Vest a Americii de Nord si Japonia in care s-a acumulat de-a lungul timpului o cantitate uriasa de plastic.

Conform estimarilor companiei, daca va functiona corespunzator, bariera ar putea reduce aceasta masa de plastic cu 40% in zece ani.

Platforma poate fi instalata si in alte zone.

Tanarul, caruia i-a venit ideea de a curata oceanele pe cand avea 16 ani, in timp ce facea scufundari in Grecia, a renuntat la facultatea de inginerie aerospatiala pentru a-si lansa proiectul.

"M-am gandit ca daca nu va merge, ma voi putea intoarce oricand la scoala", spune el.

Intre entuziasm si scepticism

Ideea sa a generat mult entuziasm si interes. Printre investitori se afla si cofondatorul PayPal, Peter Thiel. Ocean Cleanup are in prezent 65 de angajati cu norma intreaga si un consiliu consultativ stiintific.

Slat este in continuare constient de gradul de dificultate al actiunii sale si de faptul ca il poate astepta un esec. O parte dintre oceanografi si biologi au la randul lor indoieli. Printre altele, acestia pun sub semnul intrebarii capacitatea structurii de a rezista in fata fortei oceanului, sunt ingrijorati cu privire la impactul acesteia asupra vietii marine si cred ca demersul ar putea distrage atentia de la principala problema, prevenirea poluarii, potrivit The Guardian.

Cu toate acestea, tanarul olandez este hotarat sa mearga mai departe.

In prezent, plasticul pe care Slat incearca sa il recupereze este in mare parte intact, insa in urmatoarele cateva decenii, toate acele butelii vor incepe sa se descompuna in microparticule care vor fi consumate de vietuitoarele marine si vor intra astfel in lantul alimentar.

"Ce e mai rau de-abia acum urmeaza, pentru ca tot acel plastic este acolo si va deveni si mai riscant daca nu il adunam", considera Slat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#tanar curatare oceane plastic, #Ocean Cleanup gunoaie oceane , #proiecte mediu