Defrisarea padurilor din Retezat, in Parlamentul European

Vineri, 09 Martie 2012, ora 20:58
3952 citiri
Defrisarea padurilor din Retezat, in Parlamentul European
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Europarlamentarii romani Sabin Cutas (PC) si Daciana Sarbu (PSD) au atras atentia autoritatilor europene asupra pericolelor ce ameninta zonele protejate din Romania, printr-un demers initiat impreuna cu europarlamentarii Gaston Franco (Franta) si Satu Hassi (Finlanda).

In fapt, cei patru eurodeputati au initiat la Parlamentul European o declaratie scrisa privind despadurirea in UE, prin care solicita imbunatatirea protectiei padurilor si a gestionarii durabile a acestora in UE, ca reactie la procesul actual de degradare a padurilor si de reducere a biodiversitatii acestora.

Europarlamentarii atrag atentia autoritatilor europene in special asupra pericolelor la care sunt expuse zonele protejate din Europa, precum Parcul National Retezat din Romania.

Acestia subliniaza ca gestionarea durabila a padurilor prezinta diferente intre si in cadrul tarilor din UE, diferente care duc la modificarea structurii si biodiversitatii padurilor. Mai mult, schimbarile climatice reprezinta o provocare importanta pentru padurile europene, determinand incidenta crescuta a catastrofelor naturale, disparitia unor specii de plante si animale, deteriorarea calitatii solului, desertificare si inundatii.

Subliniind, in apelul lor, ca Uniunea Europeana are in acest moment un sistem fragmentat de monitorizare a arealului sau forestier, deputatii solicita realizarea unui sistem armonizat si cuprinzator de monitorizare a padurilor la nivelul Uniunii Europene, care sa includa raportari continue si obligatorii privind impadurirea, reimpadurirea si despadurirea.

Daca va primi sprijinul a jumatate plus unu din numarul total al eurodeputatilor, declaratia scrisa va deveni pozitie oficiala a Parlamentului European.

Defrisarile masive din Retezat au starnit ample reactii din partea ONG-urilor si a activistilor ecologisti, iar anul trecut mai multe institutii au verificat daca taierile au respectat toate normativele in vigoare.

La vremea respectiva autoritatile au spus ca taierile au fost autorizate de Ocolul Silvic Retezat, sub pretextul ca padurea a fost atacata de un gandac nimicitor.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Retezat defrisari Parlamentul European, #defrisare padure Romania, #defrisare Parc national Retezat , #proiecte mediu