Ziare.com

Iohannis a promulgat Legea Muntelui - va fi investit un miliard de euro

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 09:54

   

Iohannis a promulgat Legea Muntelui - va fi investit un miliard de euro
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii muntelui prin care se aproba programul de incurajare a activitatilor in zona montana, iar in acest scop se aloca un miliard de euro din bugetul Ministerului Agriculturii.

Legea muntelui a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 26 iunie, in calitate de for decizional, si reglementeaza "modalitatile de protectie si dezvoltare durabila si incluziva a zonei montane prin: punerea in valoare a resurselor naturale si umane, cresterea nivelului de trai, stabilizarea populatiei, mentinerea identitatii culturale, cresterea puterii economice la nivel local si national, in conditiile pastrarii echilibrului ecologic si protectiei mediului natural", se arata in actul normativ.

De asemenea, in scopul incurajarii activitatilor in zona montana a fost alocata suma de un miliard de euro din bugetul de stat.

"Prin prezenta lege se aproba Programul de incurajare a activitatilor din zona montana, pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale", prevede articolul 16, alineatul (1) al Legii muntelui promulgata joi de seful statului.

Legea muntelui introduce si interdictia de a colecta apa izvoarelor sau paraurilor si folosirea acesteia pentru microhidrocentrale, daca nu se asigura necesarul de apa pentru animale salbatice si domestice.

"Prin prezenta lege este interzisa colectarea apelor, izvoarelor si paraielor, in scopul utilizarii acestora pentru microhidrocentrale, fara asigurarea in prealabil si cu prioritate a necesarului de apa pentru animalele domestice si salbatice, acordand drept de exploatare celor care asigura reinvestirea profitului in proiecte de dezvoltare a calitatii productive a terenurilor.

La intocmirea documentatiilor pentru proiectele privind constructia de microhidrocentrale, sunt obligatorii avizele emise de directiile pentru agricultura judetene si directiile silvice judetene si unitatile administrativ - teritoriale", potrivit articolului 13 al actului normativ.

Actul normativ prevede si acordarea unor sume de catre statul roman persoanelor care detin terenuri in situri Natura 2000, in arii protejate sau in parcuri nationale.

"Statul roman acorda, prin prezenta lege, compensatii banesti, in conformitate cu prevederile reglementarilor in vigoare, proprietarilor de terenuri din zona montana, aflate in situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri nationale, rezervatii ale biosferei si alte arii naturale protejate", se mai arata in lege.

Un pachet de discipline de studiu care va cuprinde notiuni elementare despre socio-economia zonei montane va fi introdus, iar in scopul implementarii vor colabora Ministerul Agriculturii si Ministerul Educatiei.

"Forma de organizare a invatamantului prescolar si primar din zona montana se va stabili prin norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului. Instruirea practica a elevilor se va realiza la ferme pedagogice atestate pe langa gimnazii, in baza unui parteneriat public-privat", potrivit sursei citate.

De asemenea, autoritatile centrale si locale vor desfasura programe speciale pentru conservarea si valorificarea patrimoniului cultural material din zona montana, prin: "restaurarea monumentelor istorice si a cladirilor cu valoare culturala, arhitecturala si istorica; imbunatatirea accesibilitatii la infrastructura destinata turismului si documentarii spre situri arheologice si spre alte obiective istorice; sprijinirea initiativelor societatii civile si administratiei publice locale cu privire la crearea de muzee rurale si a unor amenajari cu destinatie de turism cultural, etnografic, istoric, memorial; initierea unor actiuni periodice de informare, promovare si prezentare a patrimoniului cultural montan prin puncte de informare, targuri, festivaluri", precizeaza Legea muntelui.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

urmeaza alte tunuri ale politrucilor din miliardul de euro alocat!!!

daca era Udrea in tara, mai facea 10 pirtii de ski pe hirtie...acum insa vor avea austriecii ce taieri masive de padure sa continue sub pretext ca dau de munca pe salarii mizerabile si reduc somajul in zona...urmeaza apoi alunecari de teren, seceta, saracie lucie...Stim lectiile predate de politrucii nostri penali care in schimb se vor imbogati mai mult!

 

si inpadurirea pagubei facute de austriac ??

ceva bani de la fabrica de parchet din sebes ??? joiannis se aude ???il cunosti bine pe prietenul tau austriac ...la o berica sau vinulet poti sa vorbesti de ceva inpaduriri und sint anual sinistrati din cauza inundatiilor

Ca sa ajungi la acesti bani,

va trebui sa dai aproape jumate ca mita celor care ai aproba. Cunoastem filmul! Am mai ancercat si stim cum functioneaza.... Daca nu dai nu primesti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor