O solutie ieftina si simpla la problema apei: Cartea potabila

Autor: Ana Ilie
Luni, 31 August 2015, ora 11:39
3777 citiri
O solutie ieftina si simpla la problema apei: Cartea potabila
Foto: Facebook/Page Drinking Paper

Aproximativ 663 de milioane de oameni de pe intreaga planeta nu au acces la apa potabila si trebuie sa se multumeasca cu apa provenind din surse nesigure si contaminate.

Theresa Dankovich, chimist si cercetator post-doctoral la Universitatea Carnegie Mellon, lucreaza la o solutie ieftina si usoara la aceasta problema. In timpul doctoratului la Universitatea McGill, cercetatoarea a creat un filtru de hartie cu nanoparticule de argint, care poate face apele infestate la fel de curate ca apa care curge la robinet in SUA. In testele de laborator s-a dovedit ca filtrul de hartie omoara peste 99,9% dintre bacterii, scrie Newsweek.

Pentru a produce filtrul, Dankovich incepe procesul cu o hartie groasa, poroasa si ieftina, care ramane rezistenta si cand e udata. Hartia este inmuiata intr-o solutie care contine un precursor al nanoparticulelor de argint. Hartia este apoi incalzita intr-un cuptor pentru ca nanoparticulele sa adere bine de fibrele hartiei. Filtrul este apoi clatit si uscat. In aceasta etapa, hartia este pregatita pentru filtrarea apei.

Argintul este extrem de toxic pentru bacterii, asa ca bacteriile din apa contaminata sunt distruse cand apa este turnata peste filtru. Iar apa care a trecut prin filtrul de hartie este potabila si nu mai contine bacterii.

Dupa ce a iesit din laborator, Dankovich a testat filtrul de hartie in comunitatile cu diverse surse de apa, din Haiti pana in Africa de Sud. In 2014, Dankovich a fondat ONG-ul pAge Drinking Paper, impreuna cu sotul Jonathan Levine, inginer de mediu. Cei doi au lucrat cu ONG-ul WATERisLIFE si agentia de publicitate DDB pentru a produce un clip cu privire la un nou produs: o "carte potabila", compusa din filtrele necesare timp de un an de zile, avand pe fiecare pagina instructiuni privind consumul de apa.

pAge Drinking Paper a lansat si o campanie de crowfunding pentru a strange banii necesari pentru a testa filtrele si a gasi formule de design potrivite fiecarei comunitati. Organizatia se pregateste sa produca la scara mare filtrele, cu scopul declarat ca fiecare filtru sa coste zece centi sau mai putin. Un filtru poate curata aproape 100 de litri de apa.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#filtru hartie apa potabila, #Drinkable Book, #apa potabila filtru , #proiecte mediu