Razboiul planetar al padurilor

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 17:41
5038 citiri
Razboiul planetar al padurilor
Foto: D Cezar

Padurile planetei sunt in mare pericol si, odata cu ele, planeta insasi. Micile furtisaguri din tarile unde cea mai mare parte a fost defrisata si a mai ramas putin de taiat sunt o nimica toata pe langa marea mafie a lemnului care ataca cele mai impadurite tari din zonele calde, unde nicio autoritate nu este in stare sa apere acest petios dar al naturii.

Acolo, padurarii si activistii de tot felul, care s-au pus in apararea padurii, sunt fara aparare in fata rapacitatii exploatatorilor si ajung adesea sa plateasca harnicia lor cu pretul vietii.

Potrivit unui raport al grupului Global Witness, in doar 11 ani, in Peru au fost ucisi 58 de padurari si alti activisti, noteaza Project Syndicate.

In total, la nivel global, 900 de oameni care pazeau sau aparau padurile au fost ucisi in 35 de tari. Iar numarul mortilor a crescut dramatic in ultimii ani. La nivel mondial, activistii din domeniu sunt ucisi cu o rata medie de doi pe saptamana, conform unor cifre oficiale.

In luna decembrie 2014, Peru va gazdui o mare conferinta a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, precum si necesitatea de a proteja padurea. Probabil ca tara gazda va primi recomandari si ajutor efectiv in a asigura protectia celor care pazesc integritatea codrilor si nu sunt la randul lor la fel de protejati.

Nu intamplator a fost ales Peru sa gazduiasca aceasta conferinta. Aici, mai mult de jumatate din suprafata tarii este acoperita cu paduri naturale, care in ultimii ani au fost defrisate intr-un ritm accelerat, pentru a satisface cererea internationala de lemn si de produse conexe.

11.000 de dolari copacul

Braconierii, exploatatorii de orice fel si exportatorii nu au limite, iar voracitatea lor este ajutata pe de o parte de faptul ca statul nu este capabil sa le stavileasca avantul, iar pe de alta parte de faptul ca nici marile companii importatoare din tarile partenere nu au la dispozitie o legislatie corespunzatoare, pentru a verifica provenienta importurilor pe care le asteapta cu nerabdare.

De aceea, tarilor importatoare le revine aceeasi responsabilitate ca si celor din care se exporta padurile praduite. In tarile dezvoltate exista o cerere crescanda privind aceasta materie prima, iar lemnul unui singur cedru se vinde cu 9.000 dolari.

Lemnul unui mahon poate aduce incasari care depasesc 11.000 dolari. Nu e de mirare deci ca, pentru asemenea sume, populatia saraca a mediilor rurale din tarile producatoare recuge si la crima.

Se stie ca Peru este tara padurilor, iar Banca Mondiala apreciaza ca 80% din comertul cu lemn al acestei tari se face pe baze ilegale, fiind si mult mai rentabil decat orice alta activitate agricola sau exploatare miniera.

Pretioasele paduri ale acestei tari acopera peste 60% din suprafata sa si sunt printre cele mai bine conservate din lume. Existenta lor reduce efectul de sera al planetei noastre si asigura o parte din sursa de oxigen pe care o respiram.

Initiativa Norvegiei

Avand in vedere aceste elemente, Guvernul norvegian n-a mai asteptat conferinta ce va avea loc si a incheiat cu Guvernul peruvian un acord, prin care Norvegia se ofera sa asigure asistenta, platind si 300 de milioane de dolari, in 6 ani, pentru a se actiona impotriva defrisarilor.

Lupta are loc in doua directii. Pe de o parte, trebuie combatuta coruptia, sustinuta de posesorii capitalurilor, pe de alta parte, un mare numar de indigeni isi revendica dreptul de proprietate asupra unor terenuri ancestrale, pe care le exploateaza altii prin defrisare.

Rezolvarea acestor cereri ar fi o solutie. Saracii improprietariti ar accepta exploatarea rationala a padurii stravechi, in limitele legii, fara doborarea unor codri intregi, al caror lemn n-ar fi capabili sa-l administreze si sa-l valorifice.

Probabil ca asemenea probleme vor face obiectul conferintei, dar si abrogarea unor legi recente, prin care statul peruvian a slabit simtitor protectia padurilor, sub presiunea celor interesati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#exploatare lemn ilegala, #paduri taiate, #defrisari ilegale , #proiecte mediu