Suferi de "sindromul casei bolnave"? Afla cum poti scapa de el - Interviu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 30 Mai 2011, ora 07:25
7142 citiri
Suferi de "sindromul casei bolnave"? Afla cum poti scapa de el - Interviu
Foto: pompetermice.ro

Zi de zi traim in propriile case, dar niciodata nu ne-am intrebat de ce in unele cazuri ne imbolnavim fara sa ne dam seama de la ce au aparut simptomele. Ceea ce ignoram de fiecare data face parte din viata noastra si ne-o poate afecta daca nu gasim o solutie.

Aerul este cel care ne da una dintre cele mai necunoscute boli, care in unele cazuri poate deveni chiar si fatala: Sindromul casei bolnave. Inginerul George Mardare a vorbit, intr-un interviu pentru Ziare.com, de pericolele sindromului, dar si de solutiile pe care le avem.

Din start mentionam ca vom vorbi despre un purificator de aer si NU un aparat de aer conditionat, asa cum multe lume confunda in repetate randuri.

Ce este acest sindrom?

"Sindromul casei bolnave" este un termen care a fost inventat de americani. In natura, noi respiram un aer in care concentratia de dioxid de carbon este de 350 si 400 de parti pe milion (ppm). Sigur ca intr-un apartament nu poate fi niciodata atat. Americanii au stabilit ca limita maxima pentru acest gen de "toxicitate" sa fie de 800 de ppm.

Cum se manifesta acest sindrom al casei bolnave?

Acest sindrom se manifesta prin afectari ale gustului, ale mirosului, senzatii de voma si ameteli sau inrosirea ochilor. Daca se sta mai mult se poate ajunge si la astm bronsic. Acste manifestari pot aparea din cauza radonului sau chiar si din cauza BCA-ului care este foarte toxic. La acestea s mai adauga si lacul de la mobile care este foarte iritant sau chiar si substantele care se afla in textile. Acestea sunt substante toxice care se gasesc in orice casa, mai ales in Romania.

Cum se poate scapa de el?

Ce ne poate scapa de aceste riscuri este aerul curat. In casa trebuie sa rezolvam cateva probleme. Prima este dioxidul de carbon, la care se adauga si toxinele de care am vorbit mai sus. In al doilea rand trebuie sa tinem cont si de umiditate. Astfel, daca ai umiditate excesiva in casa apare mucegaiul si toate problemele care vin cu acesta. Iar daca este insuficienta, la fel, dauneaza organismului. Ei bine, nivelul normal de umiditate pe care ar trebui sa-l avem in casa ar trebui sa fie intre 40 si 60%. In acest domeniu de umiditate, organismul se simte foarte bine, nu apare mucegai, totul e perfect.

A treia problema tine de ionizarea aerului. Un aer care nu este incarcat din puncte de vedere ionic nu mai poate satisface nevoile plamanului. Toate aceste lucruri se pot evita prin introducerea de aer in casa.

Cum functioneaza tabloul de comanada?

Acesta se monteaza la mai bine de un metru jumatate de aparatul de purificat aerul pentru ca, daca ar fi pus foarte aproape aparat, atunci acesta s-ar opri instananeu pentru ca ar simti prezenta aerului din natura. El trebuie montat cat mai sus pentru ca atunci cand cad se opreste inseamna ca toata incaperea a fost "umpluta" cu aer proaspat. Analizeaza in permanenta puritatea, concentratia si umiditatea si, prin urmare, opreste si porneste aparatul cand totul se afla in paramentri normali.

Cat de multa energie comsuna un astfel de aparat?

Echipamentul consuma 12 volti si are o putere de 40 de watti, cat un bec de veghe, si nu functioneaza non-stop, dar asigura 547 de metri cubi de aer in 24 de ore, care garanteaza puritatea aerului din exterior. Nu ii ia decat 15 minune sa improspateze aerul, iar cand "simte" ca toxicitatea de dvenit din nou mare porneste.

Cum se vand aceste aparate

Am vandut astfel de aparate, dar nu prea multe, pentru ca multa lume nu intelege importanta acestui aparat.

De ce as lua un astfel de aparat si nu unul cu aer conditionat?

Acest aparat introduce aer de afara, il evacueaza pe cel de dinauntru si-l si incalzeste pe cel care vine. Pentru a va face o idee mai buna a eficientei lui, trebuie sa stiti ca acest aparat recupereaza 92% din energia termica a aerului care este dat afara. Pus in cat mai putine cuvinte acest echipament, iarna, iti ofera aerul curat de afara ca si cum ai sta cu ferestrele deshise, dar iti patreaza caldura din interiorul camerei. Acesta si aparatul de aer conditionat nu au nimic in comun.

Cat costa acest echipament?

Acest aparat de purificat aerul costa 2.000 de lei. Am si mai ieftin, dar nu vreau ca apoi clientii sa-mi bata obrazul si nici eu nu vreau sa ma plimb pe la ei sa le repar prea des.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#purificator aer, #sindrom casa bolnava , #proiecte mediu