Bucurestenii si haosul reciclarii: Ce se intampla cu gunoiul pe care-l colectam selectiv

Sambata, 27 August 2016, ora 08:11
19972 citiri
Bucurestenii si haosul reciclarii: Ce se intampla cu gunoiul pe care-l colectam selectiv
Foto: Arhiva Ziare.com

De ani intregi auzim cat de important este sa adunam gunoaiele separat pentru ca plasticul, hartia si sticla sa ajunga fiecare la locul sau, iar apoi sa fie reciclate astfel protejand mediul.

Au aparut in timp si containerele speciale, iar unii si-au impartit chiar si acasa zona de gunoi in spatii de depozitare diferite.

Pornind pe acest drum, avem la dispozitie doua variante: sa ducem gunoiul selectat la containerele de reciclare de pe strada sau sa mergem singuri la centrele de colectare a gunoiului.

Cei care au incercat prima varianta au ajuns, de multe ori, sa simta ca efortul lor este inutil, pentru ca au observat ca, dupa ce au indesat civilizat hartia la hartie, sticla la sticla si plasticul la plastic, numai ce a venit masina de gunoi si angajatii firmei de salubrizare au ridicat containerele si le-au aruncat la gramada in cuva masinii.

Dar de ce se intampla asa? Ce rost mai au containerele daca gunoiul se ridica tot laolalta? Mai are sens sa separam acasa gunoiul si sa il ducem la aceste tomberoane speciale?

Ca sa raspundem la toate aceste intrebari, Ziare.com a pornit pe... urma gunoaielor in fiecare sector din Bucuresti.

Asa am aflat ca pentru specialistii in salubrizare exista doua tipuri de deseu (numite si fractii): gunoi uscat (deseurile reciclabile) si umed (deseuri menajere).

Pe noi ne intereseaza acum deseurile uscate. Dar si pentru acestea, in Bucuresti, atatea firme, atatea obicee.

Sa le luam pe rand:

In sectoarele 1 si 5 de colectarea gunoiului se ocupa firma Romprest. Directorul de marketing al firmei, Adriana Calcan, sustine ca in zonele de care se ocupa angajatii Romprest, gunoiul este ridicat separat, pe tipuri de deseuri (uscate si umede), potrivit Strategiei de dezvoltare si functionare a serviciului public de salubrizare a Municipiului Bucuresti.

"Deseurile uscate - reciclabile - sunt, obligatoriu, redirectionate catre o statie de sortare in vederea sortarii acestora spre a fi transmise, ulterior, spre reciclatori, spre refolosirea acestora. Noul sistem de colectare, pe doua fractii (potrivit legii adoptate acum doi ani - n.red.), urmareste facilitarea circuitului deseului, operatorul avand obligatia de a le sorta.

In acest sens, Romprest a implementat, inca de anul trecut, acest nou sistem de colectare, pe doua fractii, la locuitorii din Sectorul 1", ne-a spus directorul de marketing.

Cand munca se face de doua ori

Adriana Calcan mai sustine ca Romprest colecteaza selectiv, fiind utilizate masini dedicate pentru fiecare tip de deseu in parte. Problema apare atunci cand oamenii nu respecta categoriile de deseuri si le amesteca, ceea ce duce la asa-numita contaminare a gunoiului.

In acest caz, Romprest preia deseurile amestecate si le sorteaza ulterior.

"Este foarte important ca cetatenii Bucurestiului sa continue sa pre-colecteze separat deseurile. Acestea vor fi sortate si reciclate. Apreciem foarte mult initiativele celor care pre-colecteaza separat deseurile si sunt un exemplu pentru cei care nu o fac", a punctat reprezentanta Romprest.

Ea face apel la populatie sa nu mai arunce aiurea deseurile in containerele speciale, pentru a nu mai fi necesara, ulterior, sortarea acestora.

Babilonia gunoiului

Compania Supercom, care face curatenie in Sectorul 2, nu a putut fi contactata, in ciuda eforturilor noastre sustinute.

La Rosal, firma care se ocupa de Sectorul 3, este o adevarata aventura sa primesti raspunsul la o intrebare simpla: "Cum se ridica si se selecteaza gunoiul?".

Iar dupa incercari repetate, raspunsurile sunt contradictorii.

Primul telefon a insemnat un tur aproape complet al institutiei, pornind de la secretariat si apoi, departament dupa departament, ca sa ajungem din nou la secretariat. Unde cineva se indura si ne expediaza un raspuns: "Reciclarea se face la noi in curte. Se selecteaza la noi in curte. Gunoaiele se aduna toate laolalta, dar aici avem statie de reciclare".

Urmeaza intrebarea logica: "In aceste conditii, de ce mai exista pubele separate? De ce mai selecteaza oamenii gunoaiele, daca sunt luate cu o singura masina si sunt amestecate?". Si, n-as zice neasteptat, dar cu siguranta nefiresc, ni se inchide telefonul. Sunam din nou. Nu mai raspunde nimeni.

Nu abandonam si sunam din nou, a doua zi. Raspunde aceeasi doamna, cu care reluam dialogul intrerupt brutal cu o zi inainte. De ce colectam selectiv deseurile, daca sunt preluate la gramada si amestecate? "Sunt sortate in interiorul masinii", tranteste reprezentanta Rosal.

Are masina compartimente diferite pentru fiecare tip de deseu? "Da. Apoi sunt aduse la statia de reciclare, unde le sorteaza angajatii de la reciclare".

Cum se intampla asta si de ce se face asa? Insistam. Suntem, pana la urma, cetateni care vor sa stie daca munca lor e inutila sau nu. Doamna in cauza nu mai vrea sa comenteze, cere un numar de telefon la care sa ne contacteze "colegii". Si dusa a fost, ca sa zic asa. Si ea, si colegii.

Lucrurile mai si functioneaza, dar totul depinde de constiinta cetateanului

Cel mai bine organizate par a fi lucrurile in sectoarele 4 si 6.

La Sectorul 4, gunoiul este ridicat de Rebu. Aici, nu numai ca se colecteaza selectiv, dar a fost implementat si un program-pilot, cu rezultate foarte bune, numit "Sacul Galben", ne-a explicat directorul general al REBU, Gabriel Radu.

"Noi am demarat programe, in general in zonele de case din Sectorul 4, programul se numeste Sacul Galben. Cetateanul primeste gratuit sacul galben in care isi pune gunoiul reciclabil. In noua legislatie, de acum doi ani, este specificata ridicarea gunoiului in doua fractii: fractia uda si fractia uscata. Acest sac galben reprezinta fractia uscata, fractia care poate fi reciclata. Acest gunoi noi il ridicam separat de gunoiul menajer, cu masina separata", explica Gabriel Radu.

Rebu are si masini care sunt impartite in doua: o parte pentru gunoiul ud si una pentru cel uscat. "Sacul galben intra intr-o parte care se duce la reciclabil, gunoul menajer intra in cealalta parte, de compactare, si se duce unde trebuie dus. In cele mai multe cazuri asa ridicam", a punctat el.

Problema este, spune directorul general al Rebu, ca desi exista asociatii de locatari pentru care au fost instalate pubele speciale, oamenii nu respecta regulile de reciclare, ceea ce duce la contaminarea gunoiului. Caz in care firma de salubritate nu il mai ridica cu masini speciale, ci cu una singura.

"Gunoiul reciclabil are risc de contaminare, daca nu se respecta regulile. Daca in containerul de cutii de carton ai aruncat jumatate de kilogram de rosii stricate, l-ai contaminat si atunci noi cand constatam ca in acel recipient nu este pus bine gunoiul, il luam tot la gunoi menajer pentru ca este contaminat si trebuie reciclat", a explicat Gabriel Radu.

Directorul Rebu a mentionat ca programul Sacul Galben a fost deja implementat in zona de case si se va trece la a doua etapa, introducerea acestuia in zona de blocuri din sector. "Avem cateva blocuri unde trimitem catre administratorii de bloc saci, iar ei vin si depun acesti saci in recipiente pentru reciclat", a incheiat el.

Si in Sectorul 6, reprezentantii firmei Urban, care se ocupa aici cu colectarea deseurilor, sustin ca exista si este trimisa cate o masina pentru fiecare tip de gunoi in parte: "Gunoiul se selecteaza separat, cartonul la carton, plasticul la plastic, sticla la sticla si gunoiul menajer separat. Totul este separat. Masina se duce separat unde are de lucru".

Cum reciclam fara Rebu & Co

O alta varianta pe care o avem la indemana este sa punem gunoiul selectat in masina personala si sa il ducem la unul dintre centrele de colectare a gunoiului din Capitala.

Pe site-ul colectaredeseuri.ro poti gasi sute de centre de colectare a deseurilor, in functie de tipul lor si de sectorul in care te afli.

Indiferent ca este vorba despre hartie, lemn, plastic, sticla, ulei uzat sau DEEE (toate echipamentele electrice si electronice) exista sute de locuri in care poti sa duci aceste deseuri.

O alta varianta ar fi sa te interesezi ce firme vin sa ridice astfel de deseuri direct de la tine de acasa. Sunt destul de multe companii care ridica, mai ales DEEE, direct de la domiciliu.

Citeste si ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#gunoi reciclat Bucuresti, #colectare selectiva gunoi Bucuresti, #containere gunoi Bucuresti , #reciclare
Comentarii