Patrula de reciclare: Ce este eticheta de eficienta energetica, cum o citim si la ce foloseste?

Joi, 31 Iulie 2014, ora 08:30
6276 citiri
Patrula de reciclare: Ce este eticheta de eficienta energetica, cum o citim si la ce foloseste?
Foto: Patrula de Reciclare

Eticheta energetica europeana este creata pentru a furniza cumparatorilor informatii precise, comparabile si usor de recunoscut, cu privire la consumul de energie, performanta si alte caracteristici esentiale ale electrocasnicelor.

Aceste informatii permit consumatorilor sa identifice cat este de eficient energetic un produs si sa evalueze potentialele reduceri de costuri cu energia.

Incepand cu 1995, eticheta i-a ajutat pe consumatori sa aleaga echipamentele tinand cont si de informatiile privind consumul de energie.

Legislatia europeana este compusa dintr-o Directiva cadru, care stabileste principiile si obligatiile generale cu privire la eticheta energetica. Directiva cadru este insotita de o serie de regulamente delegate, care asigura informatia specifica fiecarei categorii de produse.

Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea

Succesul schemei de etichetare a determinat Uniunea Europeana sa introduca, in 2003, doua clase noi pentru echipamentele frigorifice, A+ si A++. Aceste categorii au fost adaugate peste clasa A pentru a raspunde cerintelor pietei pentru produse eficiente energetic si pentru a incuraja furnizorii sa dezvolte produse din ce in ce mai performante.

Data de 1 iulie 2012 reprezinta o piatra de hotar in domeniul legislatiei si implementarii activitatilor industriei ce vizeaza tema eficientei energetice pentru produsele electrice si electrocasnice. Este vorba despre intrarea in vigoare a primului regulament cu privire la proiectarea ecologica (ecodesign) pentru frigidere. Aceasta presupune masuri de crestere graduala a eficientei energetice minime, fapt care conduce la obligativitatea introducerii pe piata a unor echipamente cu performante minime.

De ce sa colectam si reciclam bateriile uzate?

Revizuirea etichetei a fost necesara pentru a asigura o continuitate a transparentei si claritatii informatiei puse la dispozitia consumatorilor.

Eticheta a constituit un stimul al progresului tehnologic in domeniul electrocasnicelor. Evolutiile in proiectarea produselor au condus la necesitatea revizuirii pentru a ramane relevanta si utila. Acest proces va continua sa stimuleze cresterea eficientei bazata pe inovatie.

Elementele de baza ale etichetei energetice o fac usor de recunoscut:

  • Scala de clasificare de la A la G - o scala a aparatelor de la cel mai eficient (A) la cel mai putin eficient (G) ;

  • Sapte clase de energie;

  • Au fost adaugate scalei A-G existente pana la trei clase suplimentare A+, A++ si A+++;

  • Numele sau marca furnizorului si datele de identificare ale modelului;

  • Pictograme care sa sublinieze anumite performante si caracteristici - noua eticheta este neutra din punct de vedere al limbii pentru ca textul a fost inlocuit cu pictograme;

  • Consumul anual de energie in kWh.

Gradul de inlocuire a produselor mai putin eficiente energetic va creste, iar Asociatia RoRec ofera o solutie pentru debarasarea de aceste echipamente vechi si uzate: la TelVerde 0800 444 800 puteti solicita preluarea gratuita a deseurilor electrice direct de la domiciliu sau sediu de firma.

Urmariti in continuare serialul Ziare.com despre colectarea si reciclarea deseurilor electrice!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#eticheta eficienta energetica, #patrula reciclare, #eficienta energetica electrocasnice, #norme europene electrocasnice, #reciclare electrocasnice , #reciclare