Patrula de reciclare: Cei mai harnici europeni la colectare, chiar in Romania

Joi, 28 August 2014, ora 18:43
2837 citiri
Patrula de reciclare: Cei mai harnici europeni la colectare, chiar in Romania

Suntem o societate a contrastelor. Pe de o parte, tinerii nostri obtin premii la olimpiade internationale, programatorii si inventatorii romani sunt recunoscuti drept unii din cei mai competitivi profesionisti din lume. Pe de alta parte, de cativa ani, examenul de bacalaureat e o adevarata drama pentru jumatate dintre absolventii de liceu.

Pe de o parte, avem una din cele mai rapide conexiuni la Internet din lume, dar si localitati lipsite de electricitate. Avem cel mai bogat folclor din Europa, dar si traditii pe cale de disparitie, pe care tinerii nu mai sunt interesati sa le continue.

Si la responsabilitatea fata de mediu, in particular in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), oscilam intre comportamente la fel de polarizate.

De la 1 la 10

1, 4, 10. Trei cifre cheie ale colectarii DEEE in Romania, obicei de care depinde rata reciclarii acestor deseuri extrem de poluante. 1 kg - de fapt, sub 1 kg. Aceasta e cantitatea de DEEE pe care o trimite fiecare roman la reciclare, anual, fata de 4 kg, standardul european de mediu pe care ar trebui sa-l realizam.

La nivel national, asadar, abia atingem un sfert din cantitatea de deseuri pe care fiecare dintre noi ar trebui sa o colecteze pe an.

Totusi, tot in Romania exista aproximativ 20.000 de cetateni a caror medie de colectare anul acesta este de 15 kg DEEE, adica la nivelul celor mai performante tari europene in domeniu.

Cei mai harnici europeni la colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice au o medie de varsta de... 10 ani. Aproape o treime dintre ei sunt inca prea mici ca sa ajunga la comutatorul electric, dar stiu ca trebuie sa stingem lumina ori de cate ori iesim din camera. Multi au inca jucarii electronice, dar nu ar arunca niciodata o baterie la gunoi sau pe jos. Este vorba de 20.000 de copiii si adolescenti si 800 de cadre didactice, inscrisi in programul national de mediu Patrula de Reciclare.

DEEE-ul, o prezenta (toxica) in casa fiecarui roman

Ce au facut ei ca sa contribuie la colectarea a 320.000 de kg de deseuri de echipamente electrice si electronice, la editia 2013-2014?

In primul rand, au invatat. "Doamna invatatoare ne-a explicat de ce se recicleaza deseurile: ca sa reducem poluarea, sa protejam natura, sa facem economie de materii prime, sa nu mai existe atatea suprafete de teren ocupate de depozitele de gunoi" spune un agent al Patrulei de la Scoala gimnaziala nr.40 din Constanta.

Apoi, au inteles. "Trebuie sa ne gandim la consecintele care vor fi in viitor, sa stim sa respectam tot ceea ce este in jurul nostru. Se pot face atat de multe lucruri... Vedem tot ceea ce se intampla in jurul nostru si ne dam seama ca ceva nu este in regula. Trebuie sa luptam, sa facem ceva pentru a ne salva, gandindu-ne la viitorul nostru si al semenilor nostri" crede Sorina, eleva la Liceul Tehnologic Gh. Miron Costin din Constanta.

Cel mai important, au actionat. Si-au convins familiile, colegii si vecinii sa predea aparate vechi si stricate. "Bunica m-a laudat si mi-a spus ca facem un lucru foarte frumos. Amandoua am urcat in pod si am gasit acolo depozitate de bunicul meu televizoare vechi, o masina de gaurit, niste cabluri, apoi am gasit un fier de calcat vechi. Impreuna cu fratele meu, ne-am propus sa colindam prin toata comuna si sa informam oamenii" isi povesteste ispravile de ambasador al reciclarii deseurilor electrice Cristina Nemes, eleva la scoala gimnaziala din comuna Baisoara, judetul Cluj.

S-au confruntat de multe ori cu ignoranta celor care prefera titlurile spectaculoase din ziare fata de informatiile de substanta, cu indiferenta celor care aleg sa nu le pese de consecintele gesturilor lor asupra naturii, de asteptarile celor care nu actioneaza decat la impulsul recompenselor materiale si de inertia celor care aleg sa pastreze timp indelungat vechituri, dintr-un fals sentiment al confortului.

Tocmai aceste obstacole au facut victoriile mai "dulci": "Momentul nostru de "glorie" a fost cand un batranel a alergat acasa si a aparut tragand un carucior plin de deseuri electrice (aspirator si alte scule), spunand ca a transmis si vecinilor lui care vor veni imediat, si ei, cu deseuri de dat la reciclare!" scria entuziasmata Irina Iakab, profesorul coordonator al Patrulei de la Gradinita nr.1 din Medias, in urma uneia din campaniile initiata alaturi de elevii ei.

Codasi sau fruntasi?

La editia 2014, datorita eforturilor si actiunilor celor 20.000 de copii si tineri si 800 de profesori din Patrula de Reciclare au fost colectate 320.000 de kg de deseuri de echipamente electrice. Asadar, in medie, fiecare dintre ei a contribuit la trimiterea la reciclare a peste 15 kg DEEE, pentru ca au predat toate deseurile pe care le aveau, pentru ca au informat cat de multi oameni au putut despre cat de important este sa se debaraseze corect de aceste vechituri, pentru ca si-au convins si mobilizat comunitatile, prin sute de actiuni si campanii, transformand uneori localitati intregi intr-o mare "Patrula de Reciclare".

Au aratat ca in gospodaria oricarui roman, in birourile si depozitele oricarei firme se afla cel putin un deseu electric uitat sau pastrat de cele mai multe ori, degeaba, care asteapta sa ia drumul reciclarii in loc sa polueze, uneori iremediabil, locul.

Au aratat ca, desi nu e o "joaca de copiii", colectarea selectiva a oricaror astfel de deseuri, de la bateriile consumate si becurile arse la aparatele mici si mari e un gest simplu, pe care il poate face oricine, incepand cu copiii de gradinita, gratuit si fara efort, mai ales acum, cand exista Telverde, serviciul national de colectare, si reteaua nationala a punctelor de colectare.

Profesorii, prescolarii si elevii din Patrula de Reciclare au dovedit ca putem fi codasi sau... fruntasi la comportamentul civilizat si responsabil fata de mediu. Alegerea ne apartine.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#educatie copii reciclare selectiva, #patrula reciclare scoli Romania, #copii reciclare selectiva deseuri , #reciclare