Patrula de reciclare: Fii model in vacanta!

Marti, 05 August 2014, ora 12:03
2459 citiri
Patrula de reciclare: Fii model in vacanta!
Foto: Patrula de Reciclare

Inainte de concediul sau vacanta de vara, ne ingrijim mai mult ca de obicei - incercam sa slabim, ne cumparam haine noi, trecem pe la coafor... doar trebuie sa "iesim" bine in poze si sa facem impresie pe plaja.

Mai sunt insa si alte secrete care te pot face sa "arati" bine si, mai ales, sa te simti bine. Efect testat! Iata cateva recomandari "eco" pentru o vacanta reusita de la Patrula de Reciclare, pe care nu le-ai auzit prea des pana acum:

  • Daca pleci pentru mai multe zile, scoate toate aparatele electrice din priza, lasa centrala electrica la minimum (sau inchide-o de tot), inchide apa. Vei avea o surpriza placuta la factura lunii urmatoare...

  • Ia cu tine cateva pungi pentru gunoi. Dupa ce te-ai bucurat de un picnic grozav intr-o poienita, si-n urma ta trebuie sa ramana doar iarba si flori. Strange frumos toate deseurile, mai ales cele care nu sunt biodegradabile, ca sa le arunci numai la un cos de gunoi.

De ce sa colectam si reciclam bateriile uzate?

  • In general, prefera acumulatorii reincarcabili bateriilor. Ti s-au terminat bateriile? Nu le lasa din mana decat intr-un container special de colectare. Gasesti asa ceva practic in orice benzinarie sau hypermarket, e suficient sa intrebi!

  • Profita ca e vara si exista tot felul de bunatati proaspete de mancat! Daca te aprovizionezi cu merinde, cumpara fructe, legume, alimente naturale neambalate. Nu numai ca sunt mai sanatoase, dar mai reduci si din poluarea generata de deseurile de plastic.

Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

  • Alege sa eviti spray-ul deodorant sau verifica sa nu contina aluminiu. Dauneaza aerului, in primul rand... aerului pe care il respiri chiar tu.

  • Cand ai ajuns intr-un oras nou, unde vei petrece mai mult timp, cauta cele mai apropiate puncte sau containere de colectare selectiva a deseurilor. Daca esti in tara, foloseste harta interactiva RoRec care iti va indica punctele de colectare a DEEE.

Frigiderul meu vechi - cadou sau gaura in pensia bunicii?

  • Daca, din pacate, ti s-a stricat vreun aparat electric (mobil, aparat foto, uscator de par, mp3 sau alte electronice pe care le ai cu tine), in niciun caz nu-l lasa in camera de hotel sau nu-l arunca la gunoi. Pastreaza-l pana cand gasesti un punct de colectare sau pana te intorci acasa si te poti debarasa de el in mod responsabil.

  • Te-ai cazat la hotel? Aplica aceleasi reguli de conduita pentru mediu ca acasa. Chiar daca nu platesti tu factura la apa si electricitate, aceste resurse sunt, si aici, la fel de pretioase ca oriunde altundeva. Nu lasa TV sau aerul conditionat sa mearga atunci cand esti plecat din camera, economiseste apa, inchide lumina cu grija. Chiar ai nevoie de prosoape noi in fiecare zi? Gandeste-te putin - asta inseamna nu doar o risipa de apa, ci si o cantitate inutila de detergenti deversati in natura.

  • Nu rata nicio ocazie sa impartasesti aceste idei celor cu care vii in contact. Daca vezi ca cineva arunca gunoi la locul de popas, roaga-i, frumos si civilizat, sa il adune. Nu arunca pe geamul masinii ambalajele, chistoacele de tigari sau alte deseuri. Pune-le frumos intr-o punga si arunca-le la cosul de gunoi! Daca vezi pe cineva la fel de harnic si atent ca tine, multumeste-i.

Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea

Uite asa, cand ti-ai incheiat vacanta, ai amintiri minunate dar si mandria ca ai protejat natura de care te-ai bucurat. In plus, prin deseurile electrice de care te debarasezi dai o mana de ajutor celei mai active miscari ecologiste de tineret din Romania. Sa fii "model" nu inseamna doar sa arati bine, inseamna si sa te porti frumos.

Urmariti in continuare serialul Ziare.com despre colectarea si reciclarea deseurilor electrice!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#eticheta patrula reciclare, #norme conduita comportament eco, #sfaturi comportament eco vacanta , #reciclare