Patrula de Reciclare: Un experiment de solidaritate in Romania

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 10:21
2199 citiri
Patrula de Reciclare: Un experiment de solidaritate in Romania

Solidaritatea fata de cauzele nobile are multe forme, in zilele noastre. Ni se cere sa dam bani. Sau sms-uri. Sa iesim in strada, sa dam share pe Facebook, sa semnam petitii, sa scriem la ziar, sa donam alimente, sa cumparam un anumit produs. Zeci de gesturi prin care sa ajutam oameni, sa sprijinim idei, sa facem o lume mai buna. Anul acesta, fiecare roman a avut ocazia sa ajute intr-un mod inedit copiii din judetul sau - si anume, colectand 50 de grame de... deseuri electrice, pentru proiectul Patrula de Reciclare.

50 de grame. Putin sau mult?

Editia 2013-2014 a programului national de educatie de mediu s-ar fi putut desfasura cu sloganul "Scapa de deseuri si ajuta-i sa castige!". Asta am avut de facut ca sa ne ajutam copiii sa castige un premiu national: sa dam la reciclare, simplu si gratuit, aparate electrice vechi si stricate mai mici, ca bateriile si becurile, sau mai mari... O cantitate de cel putin 50 g de astfel de deseuri de persoana, un gest simbolic prin care sa aratam ca sustinem mesajul copiilor si ca am inteles ca trebuie sa le urmam exemplul. Ei bine, locuitorii din 4 judete au reusit sa se mobilizeze si sa atinga aceasta "performanta". Felicitari asadar bihorenilor, covasnenilor, sibienilor si valcenilor!

Pe parcursul anului scolar trecut, cel putin un milion de romani au aflat cum trebuie sa se debaraseze corect de vechiturile electrice inutile. Daca fiecare dintre noi vom preda macar 50 g de deseuri electrice pe an, din ce in ce mai multe judete vor fi campioane ale Patrulei de Reciclare.

Raspunsul e simplu: sigur exista cel putin 50 de grame de deseuri electrice in casa sau in biroul fiecaruia dintre noi. Doar inseamna trei baterii... Sau un neon, un telefon sau o jucarie stricata. Nici nu este o problema de efort sau cheltuiala - deseurile mari sunt preluate gratuit, de la domiciul sau sediul deponentilor, iar cele mici pot fi duse la institutiile de invatamant sau la punctele de colectare care exista in magazine din fiecare judet. De ce sa le aruncam la gunoi in loc sa dam o mana de ajutor?

Reactie in lant

Prin acest obiectiv ce se putea atinge doar printr-o reactie colectiva, Patrula de Reciclare a facut, in felul sau, un experiment asupra solidaritatii, in Romania. Au curs povesti nesperate de succes, dar si marturii ale dezamagirii. Castigatorii din editia precedenta au hranit visele multor copii. In anul 2013, scoala din comuna Izbiceni a reusit inimaginabilul - oltenii au scos din case si depozite 12.000 kg de vechituri electrice, ca sa-si ajute copiii sa castige premiul national, pe atunci. Si au reusit! Astfel, o scoala mica a adus intregului ei judet reputatia de campioni ai colectarii.

Incurajati de aceasta reusita, unii profesori coordonatori au pornit la drum cu incredere, la inceputul anului scolar 2013-2014. Altii... mai sceptici; insa foarte hotarati.

In Bihor, alt judet castigator al premiului national, Kinga Csorba, reprezentantul local al Asociatiei RoRec ne povesteste: "M-am gandit ca va fi imposibil de realizat, dar am avut multe scoli inscrise, din diferite locuri, acoperind aproape tot judetul. Datorita acestui fapt mesajul Patrulei a ajuns la multi oameni. Asta nu inseamna ca a fost de ajuns. Succesul s-a datorat profesorilor nostri care nu stiu ce inseamna "imposibil" si agentilor, la fel de neobositi. Copiii au fost cea mai mare forta de mobilizare, deoarece nimeni nu poate sa respinga cererea staruitoare a unui copil. Si ne mandrim si le multumim tuturor suporterilor care au casat deseuri electrice pentru Patrula si ne-au ajutat sa castigam!".

Ce a descoperit Patrula

Solidaritatea nu e un concept abstract, despre care sa vorbim pe retelele sociale. E o investitie personala intr-o stare generala de bine, de care depinde confortul fiecaruia. Este gestul prin care castigam increderea si respectul tinerilor, astfel incat sa putem pretinde autoritate.

Solidaritatea exista, dar nu ca un reflex, ci in stare latenta. Trebuie sa ni se aminteasca de mai multe ori inainte sa actionam.

Ada Lungu - contributor

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#sctiuni educatie reciclare scoli, #suporteri program Patrula Reciclare, #activitati educare reciclare deseuri , #reciclare