Reciclezi electronice uzate si primesti vouchere de reduceri la cumparaturi sau bani

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 19:37
12129 citiri
Reciclezi electronice uzate si primesti vouchere de reduceri la cumparaturi sau bani
Foto: Ecotic

Bucurestenii care dau catre reciclat electronice uzate pot primi vouchere de reduceri la cumparaturi sau bani si chiar unele premii.

Acestia pot utiliza, in perioada 26 aprilie - 5 iunie, aplicatia Sigurec Mobil, destinata preluarii obiectelor direct de la domiciliu, in cadrul campaniei "Pentru reciclare, cheama ajutoare!".

Cei care fac acest lucru vor putea castiga prin tragere la sorti o serie de premii si pot fi recompensati pe loc cu vouchere de reduceri la cumparaturi sau bani.

Campania "Pentru reciclare, cheama ajutoare!" reprezinta a doua etapa a campaniei de informare si dezvoltare a unei atitudini responsabile a populatiei fata de deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) care, prin serviciul Sigurec Mobil, ajung direct si sigur in fabricile de reciclare din Romania.

"Serviciul de colectare Sigurec Mobil integreaza sisteme performante pentru colectarea deseurilor, toate camionetele fiind dotate cu echipamente de cantarire si operand in baza unui software inteligent ce inregistreaza in timp real tranzactiile efectuate. In felul acesta, sunt furnizate date clare si precise, precum tipul si greutatea deseurilor colectate. Totodata, aplicatia inregistreaza si monitorizeaza performantele de colectare si calculeaza cantitatea de CO2 salvata prin sortarea si trimiterea deseurilor spre reciclare", se arata in comunicatul initiatorilor campaniei realizata de Green Group si Ecotic.

Sigurec, de la expresia "sigur reciclat", este un proiect de colectare selectiva al Green Group care s-a dezvoltat in etape, incepand din 2012. In prezent, reteaua include un numar de 161 puncte fixe si mobile de colectare in 36 de judete din Romania.

Green Group este cel mai mare parc integrat de reciclare din Europa de Sud-Est, reunind sase companii specializate in gestionarea, reciclarea si valorificarea diverselor tipuri de deseuri, de la deseuri PET si alte tipuri de deseuri plastice, pana la sticla, echipamente electrice si electronice, becuri, neoane sau baterii.

Ecotic este o organizatie colectiva nonprofit care gestioneaza deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) in numele a peste 600 de producatori si importatori afiliati. In cei 10 ani de activitate, organizatia a gestionat in sistemul Ecotic peste 93.000 de tone DEEE.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice (IPP), in colaborare cu Ecotic, aproape 20% dintre producatorii de echipamente electrice si electronice au cunostinta despre tinta de colectare a acestor produse pentru Romania, in timp ce in randul cetatenilor acest capitol este necunoscut.

La capitolul responsabilitate pentru colectarea DEEE, populatia urbana considera ca responsabilitatea este a autoritatilor locale/salubritati (21%), urmata de firme specialitate (8,5%) si autoritati centrale (7,2%).

Pe de alta parte, doar un sfert dintre cetateni (25%) au declarat ca au auzit de responsabilitatea extinsa a producatorilor (REP), principalul aspect identificat fiind programele de buy-back.

Incepand cu 1 ianuarie 2016, potrivit legislatiei nationale care transpune Directiva privind deseurile de echipamente electrice, producatorii din Romania au de indeplinit o tinta clara de colectare de 40%, procentajul urmand sa creasca pana la 65%, in 2021.

La modul general, obligatia asumata de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana este de a atinge, pana in anul 2020, un nivel de reciclare a deseurilor de minimum 50% din deseurile de hartie, metal, plastic si sticla.

In prezent, rata de colectare separata si valorificare a deseurilor municipale este de circa 5%, pe langa pierderi de aproximativ un miliard de euro pe an pentru lipsa capacitatii de transformare a deseurilor in materie prima, ca parte a circuitului economic al deseurilor, conform datelor GreenTech.

Citeste si Tara in care sistemul de reciclare e asa de performant, incat a ramas fara gunoi. A ajuns sa importe

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#reciclare vouchere cumparaturi, #reciclare electronice uzate, #Pentru reciclare cheama ajutoare , #reciclare