Suntem codasi la reciclare: Ce solutie a gasit ministrul Mediului

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 14:23
2737 citiri
Suntem codasi la reciclare: Ce solutie a gasit ministrul Mediului
Foto: Facebook/Gratiela Gavrilescu

Romania are un grad de reciclare a deseurilor de circa 3%, in timp ce in Uniunea Europeana rata ajunge la 36%.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a declarat, marti, ca in Europa se vehiculeaza tot mai des conceptul de societate europeana de reciclare si conceptul de deseu zero, iar Romania trebuie sa adere la aceste principii.

"Daca la ora actuala se produc, in Europa, circa trei miliarde de tone de deseuri, din care numai 36% sunt reciclate, deci aproximativ 600 de milioane de tone sunt disponibile pentru a fi reciclate, atunci tendinta noastra trebuie sa fie clar ca aceasta suma trebuie redusa.

Specialistii din domeniu stiu cum sa faca asta, dar important este ca masurile respective sa fie aplicate si in teritoriu pana la fiecare dintre noi", a explicat Gavrilescu, intr-o conferinta de presa.

Ea a precizat ca este foarte importanta comunicarea la nivel de cetatean, pentru a intelege ca deseul pe care il produce este doar o resursa irosita.

"Aceste resurse nu sunt inepuizabile si tot felul de studii arata ca acest consum incomensurabil de mare ne va duce ca, in 2030, sa consumam cat pentru doua planete", a mai spus ministrul Mediului.

Gratiela Gavrilescu a adaugat ca reglementarile europene in domeniu trebuie transpuse in legislatia romaneasca, iar autoritatile locale sa se implice in aplicarea lor.

Cat reciclam din numarul imens de mobile, computere si televizoare comercializate

Romanii recicleaza putin

La randul sau, presedintele Comisiei ENVI (Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara) din Parlamentul European, Giovanni La Via, a declarat ca institutia pe care o reprezinta a incheiat dezbaterea publica pe marginea legislatiei care va sta la baza Directivei europene privind economia circulara.

"Romania are o rata redusa de reciclare: 3-4%. Este foarte putin. Cheltuielile pentru deseuri in Romania sunt mai mici decat in UE, dar nu trebuie crescute cheltuielile ci reduse deseurile", a mai spus oficialul european.

Sa nu uitam de reciclare: Cum putem sa prindem din urma celelalte tari europene

Si el a insistat pe comunicarea la nivelul cetateanului, mentionand ca exista tari cu infrastructura de reciclarea creata, dar trebuie convinsi cetatenii sa o foloseasca, prin explicarea propriilor avantaje din procesul de reciclare.

"Sunt zone in care cetatenii nu platesc taxa de colectare pentru ca pretul deseului este mai mare decat costul colectarii", a mai spus La Via.

In plus, presedintele Comisiei ENVI a cerut autoritatilor din Romania sa colaboreze cu cele europene pentru a obtine o legislatie completa in domeniul economiei circulare care sa garanteze rezultate mai bune.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#reciclare Romania, #reciclare UE Romania , #reciclare