Top 3 orase din Romania care sunt fruntase la reciclare - Bucurestiul nu se afla printre ele

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 14:34
6226 citiri
Top 3 orase din Romania care sunt fruntase la reciclare - Bucurestiul nu se afla printre ele

Serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje de la populatie s-a extins la nivel national, fapt confirmat de un studiu care arata ca 64% dintre romani declarau la inceputul anului ca au posibilitatea de a colecta separat, cu o treime mai mult decat acum patru ani.

Datele provin dintr-un sondaj IMAS, arata un comunicat remis Ziare.com.

Nivelul de acces la acest serviciu se mentine totusi scazut, avand in vedere ca pana la finalul anului toti romanii trebuie sa poata separa deseurile de ambalaje (conform Directivei Cadru Deseuri 2008/98/EC).

Odata cu dezvoltarea serviciului, s-au extins si o serie de practici care au un impact negativ asupra intreg sistemului.

In 2014, aproximativ 500 de containere colorate din sistemul Eco-Rom Ambalaje au fost vandalizate. In acelasi timp, furtul deseurilor din containerele speciale - mai ales a deseurilor cu valoarea cea mai mare pe piata, PET-uri si dozele de aluminiu - cauzeaza pierderea investitiilor, devierea deseurilor de la circuitul normal de reciclare si demotivarea populatiei.

In ciuda acestor probleme cu care se confrunta toate localitatile, 3 dintre orasele din Romania care dezvolta sistemul de colectare separata in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul "reciclare".

Criteriile care stau la baza acestei clasificari sunt: cantitatea de deseuri de ambalaje colectate separat pe cap de locuitor, calitatea serviciului si solutiile implementate care au determinat reducerea incidentelor sau chiar eliminarea practicilor negative din sistem.

Secretar de stat despre evaziunea din domeniul reciclarii: Sa eliminam colectorii care apar in carute

Zalau - lider in cantitatile reciclate/locuitor

In municipiul Zalau, fiecare locuitor colecteaza separat aproximativ 1 kg de deseuri reciclabile lunar, de aproximativ 3 ori mai mult decat media cantitatilor de deseuri de ambalaje colectate separat in Romania.

In 2014, in municipiu au fost reciclate aproximativ 1.000 de tone de deseuri de ambalaje, de aproximativ doua ori mai mult fata de cantitatea reciclata in 2008, primul an de implementare a sistemului.

In prezent, toti cei peste 53.000 de locuitori ai municipiului Zalau au acces la sistemul de separare a deseurilor de ambalaje prin 262 de containere colorate - pentru deseuri de ambalaje de hartie-carton, plastic-metal si sticla.

De asemenea, infrastructura de colectare este amplasata in apropierea locuintelor, are un aspect ingrijit si niciun container colorat nu a fost vandalizat anul trecut datorita unei bune colaborari intre primarie, politia locala si operatorul de salubritate.

Locuitorii orasului separa corect deseurile de ambalaje in proportie de peste 70%, in principal datorita actiunilor constante de informare si educare a populatiei despre importanta reciclarii.

Sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje a fost introdus in Zalau acum aproximativ 7 de ani, printr-un parteneriat incheiat intre Primaria Municipiului Zalau, Eco-Rom Ambalaje si compania de salubritate Ave Salaj Ecoserv.

Sfantu Gheorghe - orasul performant in calitatea serviciului de colectare separata pentru populatie

In municipiul Sfantu Gheorghe, deseurile de ambalaje sunt depuse separat corect in containerele colorate in proportie de peste 99%. Majoritatea locuitorilor au inteles importanta colectarii separate si nu amesteca deseurile reciclabile cu alte tipuri de deseuri. Infrastructura de colectare separata consta in containere colorate aflate in spatii deschise si in zone special amenajate, inchise, la care au acces doar locuitorii arondati.

Containerele speciale sunt situate in apropierea locuintelor si au un aspect ingrijit.

In prezent, toti cei 56.094 de locuitori au acces la serviciul de separare a deseurilor de ambalaje prin cele 369 de containere colorate puse la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje si compania de salubritate Tega SA.

1.900 de gospodarii pot separa deseurile prin intermediul sistemului cu saci colorati: galbeni, pentru plastic si metal, albastri pentru hartie-carton si verzi pentru sticla. Mai mult decat atat, anul trecut au fost lansate primele proiecte de colectare "din usa in usa" destinate blocurilor mai mici, prin care fiecare cetatean are la dispozitie propria structura securizata de colectare separata (tip raft).

In 2014, in municipiu au fost colectate separat si reciclate aproximativ 750 tone de deseuri de ambalaje, de 7 ori mai mult fata de cantitatea reciclata in primul an de implementare a sistemului de colectare separata. De asemenea, pe baza sesizarilor populatiei, primaria municipiului, alaturi de politia locala si operatorul de salubritate, actioneaza constant pentru a opri furtul deseurilor reciclabile din containerele colorate.

Din 2009 locuitorii municipiului Sfantu Gheorghe beneficiaza de sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje datorita parteneriatului incheiat intre Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, Eco-Rom Ambalaje si compania de salubritate Tega SA.

Ploiesti - stop furtului de deseuri reciclabile

Municipiul Ploiesti s-a confruntat cu fenomenul de amploare al furtului deseurilor reciclabile din containere si este printre primele orase din tara care au luat masuri de sanctionare a acestuia. Conform legislatiei in vigoare, persoanele care sustrag deseurile din sistemele de colectare sunt pasibile de amenda intre 600 si 1.000 lei, iar deseurile reciclabile furate sunt confiscate.

In 2014, in municipiul Ploiesti au fost realizate 57 de sesizari catre Politia Locala privind furtul deseurilor din sistemele de colectare publice si 3,4 tone de deseuri de ambalaje au fost confiscate si reintroduse in circuitul normal de reciclare. In plus, in cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice a municipiului, a fost infiintata in anul 2013 o comisie responsabila de colectarea separata, in cadrul careia exista inspectori care verifica saptamanal punctele de colectare, sesiseaza eventualele probleme si identifica solutii pentru rezolvarea lor.

Eliminarea furtului a condus la cresterea cantitatilor colectate cu 30% fata de anul precedent.

In prezent, criteriile care stau la baza calitatii sistemului de colectare separata pentru populatie se situeaza, in medie, la nivelul de 90%. Acest lucru inseamna ca toti cei peste 197.000 de ploiesteni au acces la acest serviciu, punctele de colectare separata au un aspect ingrijit si cea mai mare parte a locuitorilor depun separat corect deseurile de ambalaje in containerele colorate.

Anul trecut, ploiestenii au colectat separat peste 560 tone de deseuri de ambalaje prin intermediul celor 654 de containere speciale si prin sistemul de colectare separata cu saci, de 17 ori mai mult fata de cantitatea reciclata in primul an de implementare a sistemului, respectiv din 2010.

Ploiestenii au acces la sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje de aproximativ 4 ani, datorita parteneriatului intre Primaria Municipiului Ploiesti, Eco-Rom Ambalaje si compania de salubritate Rosal Grup.

C.P.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#colectare separatad eseuri, #top orase Romania colectare deseuri, #top orase Romania reciclare , #reciclare