Aberatia zilei: Sa luam ce-i mai scump si mai mare, UE plateste!

Vineri, 19 Februarie 2016, ora 16:51
8809 citiri
Aberatia zilei: Sa luam ce-i mai scump si mai mare, UE plateste!
Foto: captura YouTube /rtvonline2010

Aproape 1.000.000 de euro, bani europeni, s-au cheltuit pe statia de transfer deseuri din orasul Targu Carbunesti care zace nefunctionala de cinci ani. Desi zona este una saraca si cantitatea de deseuri produse mica, proiectantul a cerut cele mai scumpe si mai mari utilaje.

Asa se face ca in acest moment expertii de la Bruxelles pregatesc o comisie care sa evalueze rezultatul investitiei, fiind foarte probabil sa ceara inapoi banii alocati, pentru ca obiectivele trecute in programul de finantare nu au fost indeplinite, scrie ecopolitic.ro.

Statia de transfer a fost construita pentru depozitarea pe termen scurt a deseurilor si separarea lor, urmand ca deseurile reciclabile sa fie valorificate, iar celelalte sa fie transportate la gropile de gunoi din Targu Jiu sau Horezu, informeaza sursa citata.

Acest lucru insa nu este posibil din cauza cantitatilor mici de deseuri, care merg direct, neprelucrate, la statia de gunoi din Targu Carbunesti.

Conform jurnalistilor de la ecopolitic.ro, greseala a fost una de proiectare, pentru ca nu s-a luat in considerare faptul ca in zonele sarace, cum este aceasta, nu se cumpara prea multe produse, deci nu exista suficiente deseuri. Utilajele au fost achizitionate doar cu gandul de a cheltui cat mai multi bani europeni, dupa cum a recunoscut reprezentantul firmei care le-a furnizat.

"Eu nu am facut altceva decat sa le dau ce mi-au cerut. Cand i-am intrebat ce utilaj de balotare, ce benzi de transport, ce utilaje sa le dau, mi-au spus ca: ce e mai scump si ce am mai mare. Va dati seama ca mi s-a parut foarte ciudat, dar pentru societatea mea a fost foarte avantajos. Asa clienti sa tot ai!", a declarat reprezentantul firmei pentru sursa citata.

In plus, exista riscul sa apara un efect de domino. Specialistii Uniunii Europene au constatat, din rapoartele oferite de Ministerul Mediului, ca nu s-a produs nicio imbunatatire privind valorificarea deseurilor reciclabile si obtinerea unei cantitati mai mici de gunoi.

Mai rau, exista riscul ca tot sistemul de management integrat al deseurilor din judetul Gorj, format din 5 statii de sortare si transfer, sa fie pus pe butuci si sa fie intrerupte alte linii de finantare pentru Planul de Investitii pe termen lung in domeniu mediului.

Iata ca nu intotdeauna "ce-i mai scump si mai mare" e si mai bun. Uneori e chiar foarte rau.

Iata ce promiteau autoritatile la inaugurare, in 2010:

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#statie deseuri Targu Carbunesti , #salubrizare