Romania, in topul Comisiei Europene de tari cu o problema a... gunoiului

Miercuri, 08 August 2012, ora 23:40
2331 citiri
Romania, in topul Comisiei Europene de tari cu o problema a... gunoiului
Foto: ecomagazin.ro

Romania se numara printre statele UE cu cele mai mari lacune in privinta gestionarii deseurilor municipale, primind 11 stegulete rosii la cele 18 criterii stabilite de Comisia Europeana.

Statele membre cu cele mai mari lacune in privinta punerii in aplicare a legislatiei in domeniu sunt Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania si Slovacia.

Deficientele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deseurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deseurilor la gropile de gunoi, precum si o infrastructura neadecvata de gestionare a deseurilor.

Faptul ca se recurge masiv la depozitarea deseurilor la gropile de gunoi inseamna ca unele optiuni mai bune de gestionare a deseurilor, precum refolosirea si reciclarea, sunt in mod sistematic subexploatate. In consecinta, perspectiva este deficitara este concluzia raportului Comisiei Europene.

In schimb, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda si Suedia dispun de sisteme complexe de colectare a deseurilor si depoziteaza la gropile de gunoi mai putin de 5% din deseurile pe care le produc. Aceste tari detin sisteme de reciclare bine dezvoltate, o capacitate suficienta de tratare a deseurilor si au performante bune in privinta deseurilor biodegradabile.

In general, statele mentionate combina cu succes in politicile lor de gestionare a deseurilor instrumente juridice, administrative si economice.

O serie de state membre au inregistrat progrese rapide in sensul renuntarii la depozitarea deseurilor la gropile de gunoi, ajungand practic pana la eliminarea acestei optiuni. Chiar si statele cu cele mai bune performante se confrunta insa cu o serie de provocari, precum intensificarea prevenirii producerii de deseuri si solutionarea problemei supracapacitatii in sectorul incinerarii, care ar putea impiedica reciclarea si crea necesitatea de a importa deseuri pentru alimentarea incineratoarelor.

Comisia utilizeaza acest raport pentru pregatirea foilor de parcurs pentru cele zece state membre cu cele mai slabe rezultate. Romania se afla pe lista acestor state, rezultate mai slabe avand doar Grecia, Bulgaria, Malta si Lituania.

Acestea vor fi discutate cu autoritatile nationale in cadrul unor seminare bilaterale care vor avea loc in aceasta toamna, incepand cu seminarul de la Praga din data de 19 septembrie. Foile de parcurs vor contribui la difuzarea bunelor practici si vor contine recomandari specifice cu privire la modalitatile de a imbunatati gestionarea deseurilor cu ajutorul instrumentelor economice, juridice si administrative, precum si al fondurilor structurale ale UE.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#deseuri municipale Romania, #gestionare deseuri Romania, #salubrizare Romania , #salubrizare