Ban Ki-moon: In curand va fi prea tarziu pentru a salva planeta

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 17:20
5591 citiri
Ban Ki-moon: In curand va fi prea tarziu pentru a salva planeta
Foto: liberation.fr

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, aflat pentru prima data in vizita la Monaco, miercuri, a estimat ca "in curand va fi prea tarziu pentru a salva mediul inconjurator al planetei", daca nu se pune in aplicare un instrument juridic obligatoriu", de acum si pana in 2015.

"Toate discutiile au ramas fara efecte. In curand va fi prea tarziu. Modelele noastre de consum sunt incompatibile cu sanatatea planetei. Amprenta noastra ecologica este excesiva", a punctat inaltul oficial.

Si, daca vrem ca in 2050 planeta sa reziste cu 9 miliarde de locuitori, "trebuie sa actionam acum", a pledat Ban Ki-moon in fata unei asistente formate din numeroase personalitati, potrivit Liberation.

Cu privire la cele 90 de obiective adoptate de comun acord de catre Comunitatea Internatonala in domeniul protectiei mediului, in opinia secretarului Natiunilor Unite, in acesti ultimi 20 de ani, s-au inregistrat doar patru ani de progrese semnificative.

De asemenea, inaltul oficial a scos in evidenta scaderea biodiversitatii, a rezervei de pesti, aciditatea cea mai mare a oceanelor sau chiar cresterea emisiilor de gaz cu efect de sera.

"Trebuie sa adoptam incepand de acum si pana in 2015 un instrument juridic obligatoriu privind crearea unui climat universal, astfel incat toate tarile sa ia masuri suplimentare pentru reducerea efectelor schimbarilor climatice si sa se adapteze la acestea", a subliniat Ban Ki-moon.

Totodata, Ban Ki-moon a tinut sa-si exprime recunostinta fata de Fundatia Printului Albert II de Monaco, care "este respectata in lumea intreaga pentru munca desfasurata in domeniul biodiversitatii, apei si a luptei impotriva schimbarilor climatice".

La randul sau, Albert de Monaco a declarat ca, "intr-un moment in care pamantul si oceanele subzista presiunilor fara precedent, mai ales pe motivul progresului demografic mondial si al schimbarilor climatice, se cuvine sa activam cu determinare pentru pregatirea viitorului".

Secretarul general al ONU se afla in aceasta saptamana intr-un turneu european care a inceput printr-o vizita in principatele mici, San Marino si Andorra, continuand apoi cu Spania si Tarile de Jos.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Ban Ki Moon vizita Monaco, #ONU masuri ecologie, #ONU salvarea planetei , #stiri mediu