CE vrea sa interzica tarilor UE sa-si mai trimita deseurile nucleare in terte tari

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 23:21
1580 citiri
CE vrea sa interzica tarilor UE sa-si mai trimita deseurile nucleare in terte tari

Tarile membre UE nu vor mai avea voie sa-si exporte deseurile nucleare in terte tari, potrivit unei noi propuneri prezentate miercuri de Comisia Europeana, in conditiile in care reziduurile nucleare din cateva tari foste comuniste, inclusiv Romania, au fost repatriate in trecut in Rusia.

In prezent, potrivit legislatiei in vigoare, daca statele UE nu doresc sa depoziteze resturile combustibilului nuclear si deseurile radioactive pe teritoriul propriu, pot plati tari din afara blocului european care sa preia aceste ramasite. Comisarul UE pentru energie, Guenther Oettinger, vrea sa puna capat insa acestei practici.

"Nu vrem sa exportam deseuri nucleare in tari care nu sunt membre UE, aceasta este o solutie ieftina (...), dorim ca deseurile nucleare sa ramana in totalitate pe teritoriul nostru, ceea ce inseamna ca fiecare isi asuma responsabilitatea pentru propriile reziduuri", a declarat Oettinger.

Oficialii UE au reamintit ca reziduurile nucleare din cateva foste state comuniste - intre care Romania, Cehia, Slovacia si Letonia - au fost trimise in trecut in Rusia, unde standardele de siguranta sunt considerate mai putin severe decat in comunitatea europeana.

Moscova recuperase, pana la 1 septembrie anul acesta, 1,3 tone de uraniu puternic imbogatit - combustibil nou sau combustibil uzat - provenind de la reactoarele de cercetare de fabricatie rusa din strainatate, inclusiv din Romania. Tara noastra, cu sprijinul SUA, si-a evacuat in Rusia, in 2009, intregul stoc de uraniu puternic imbogatit (peste 50 de kilograme). Acest combustibil se afla la reactorul de cercetare de la Pitesti si la reactorul nuclear de cercetare de la Magurele.

Comisarul Oettinger a prezentat miercuri un proiect de directiva care ar obliga guvernele UE sa se ocupe de reziduurile radioactive pe termen lung - in prezent acestea sunt depozitate in facilitati provizorii care au o durata de viata de 50-100 de ani. CE doreste ca acestea sa fie ingropate la sute de metri sub pamant.

Cele 14 tari UE care folosesc in prezent energie nucleara - Franta, Spania, Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria - vor fi afectate cu precadere de noua reglementare. Polonia si Italia intentioneaza, la randul lor, sa dezvolte energia nucleara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#deseuri nucleare legislatie UE, #Romania deseuri nucleare, #standarde siguranta deseuri nucleare , #stiri mediu