Cel mai poluat oras de pe planeta se afla in Rusia (Galerie foto)

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 23:11
10606 citiri
Cel mai poluat oras de pe planeta se afla in Rusia (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Cel mai poluat oras din lume a fost declarat de UNESCO, dar recunoscut si de autoritatile locale, Karabash, situat in regiunea Celeabinsk, in Federatia Rusa.

Orasul a aparut in anul 1822, pe amplasamentul unui vechi sat de tatari, cu acelasi nume. In limba tatara, Karabash inseamna "Cap Negru". Satul s-a dezvoltat brusc, dupa descoperirea unor minereuri cu continut de aur, a caror exploatare a durat aproape un secol.

In acest timp, intreaga zona s-a pomenit acoperita cu deseuri minerale, intrucat continutul de aur al minereului era foarte scazut. La inceputul secolului XX, geologii au identificat importante zacaminte de cupru si, odata cu aceasta, a inceput calvarul.

Demarata inainte de Primul Razboi Mondial, exploatarea a devenit, in perioada sovietica, un urias combinat de producere a cuprului, fara sa se asigure. Nicio masura de protectie a mediului. De randul acesta, contaminarea mediului devenea deosebit de agresiva.

In procesul de fabricare a cuprului, industria degaja in atmosfera dioxid de sulf, care, in combinatie cu apa, genereaza acid sulfuric. Zona a inceput sa fie bantuita de ploi acide.

O buna parte din vegetatie a disparut, fauna s-a imputinat, iar sanatatea oamenilor a inceput sa fie grav afectata de cancer, eczeme, pietre la rinichi, defecte fetale, retard mental, paralizie cerebrala.

In 1989, autoritatile - inca sovietice - au hotarat incetarea activitatii combinatului, dar elaborarea cuprului a reinceput noua ani mai tarziu, 1998, din initiativa privata, cu justificarea ca, prin aceasta se creaza locuri de munca.

Unele masuri de protectie a mediului, impuse de autoritati sunt departe de a indeparta renumele localitatii Karabash ca cel mai poluat oras din lume. Imaginile ce urmeaza, prezentate de BigPicture.ru, vorbesc despre aceasta trista realitate.

Combinatul emana anual in atmosfera peste 180 de tone gaze toxice, care devin ploi acide si ataca intregul mediu.

Muntele Bald din apropiere era candva acoperit de padure. A ramas pamantul uscat, pe care nu mai creste nici iarba.

Praful infestat face aerul irespirabil. In ultimii ani, ploile acide au afectat apele raului Sak-Elga, care erodeaza permanent solul.

Pana la o distanta de 100 metri de malul raului Sak-Elga, nu creste nicio vegetatie. Continutul in fier al apei depaseste de 500 ori nivelul acceptat de norme.

In ultimul deceniu, autoritatile au impus reimpadurirea zonei, dar puietii plantati se dezvolta greu, iar cei mai multi raman pitici.

Pe fundalul acestui peisaj selenar, se inalta amenintatoare gaze, continand plumb, sulf, cupru.

Acelasi naucitor peisaj. Expertii au calculat ca, pe perioada existentei sale, combinatul a eliminat 14 milioane de tone de emisii gazoase, care s-au intors pe pamant sub forma de pulberi sau ploaie.

Minereul contine 1% cupru. Deci, pentru a obtine o tona de cupru, se deverseaza in natura 100 de tone de deseuri.

Orasul se intinde pe cele doua "maluri" ale haldei de steril.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#poluare, #oras poluat Rusia, #Karabash , #stiri mediu
Comentarii