Cele mai infricosatoare dezastre naturale din istorie

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 23:53
11412 citiri
Cele mai infricosatoare dezastre naturale din istorie
Foto: Doxologia

Ne sperie gandul la Apocalipsa, ne ingrozesc prezicerile lui Nostradamus ne e teama de ce urmeaza si nu totdeauna ne gandim la trecut, cand omenirea a trait sa vada dezastre la care nu e usor sa te duca gandul.

Sa nu ne referim la legedara Atlantida si la Potopul stramosului Noe, unde nu stim pana unde merge legenda si de unde incepe adevarul.

Sunt suficiente faptele reale, consemnate de istorie, verificate de cercetatori, dar atat de cumplite, incat nici nu-ti vine sa crezi ca ele au existat in realitate - noteaza Miztuff, oferind cateva exemple.

Marea inundatie din China Centrala

Fenomenul s-a produs in lunile iulie-august 1931, cu prilejul revarsarii fluviului Yangtze, pricinuitoare de moarte pentru 3,7 milioane persoane. Cifra ii include atat pe cei inecati, cat si pe cei care au decedat ulterior din cauza inanitiei sau bolilor, intrucat apele au distrus orice sursa de aprovizionare cu alimente.

Inundatiile Fluviului Galben

In 1887, cand Fluviul Galben a rupt barajele provinciei Henan, din cauza debitelor mari venite din amonte, apele au acoperit 11 orase mari din China si sute de sate, lasand un million de oameni fara adapost.

Au fost acoperiti cu ape 160.000 kmp - peste jumatate din supafata Italiei - iar numarul exact al victimelor nu se cunoaste nici astazi. Estimarile apreciaza ca au fost cel putin 600.000 morti, dar nu mai mult de 2.000.000.

Cutremurul din provinciile Shaanxi si Shanxi

Cel mai puternic cutremur de pamant consemnat de istorie este considerat cel de la 23 ianuarie 1556, cand in provinciile Shaanxi si Shanxi din nordul Chinei au cazut victime 850.000 oameni, reducand la jumatate populatia totala a celor doua provincii, de 1.800.000 locuitori.

Nu se poate evalua magnitudinea cutremurului, intrucat nu exista la acea data niciun sistem seismologic de evaluare.

Ciclonul Bhola

La 12 noiembrie 1970, a izbucnit in Bangladesh si vestul Indiei cel mai puternic ciclon cunoscut in istorie, care a ucis 500.000 oameni, morti in totalitate prin inec. Apele au determinat cresterea nivelului in fluviul Gange si inundarea mai multor insule din delta acestuia.

Cu peste un secol inainte, India a mai fost lovita de un ciclon devastator, la 25 noiembrie 1839, care a provocat un tsunami cu valuri de 12 metri. Au fost 300.000 victime, din care 20.000 au murit inecate.

Cutremurul din Antiohia antica

Intre 20 si 29 mai anul 526 i.Hr, orasul Antiohia din Turcia de astazi a fost lovit de un cutremur care a ucis 250-300 mii oameni, aproape intreaga populatie a orasului si a imprejurimilor. Dezastrul a fost cauzat atat de seismul propriu zis, cat si de numeroasele incendii provocate de acesta, in conditii care n-au fost elucidate de specialisti nici astazi.

Cutremurul din Tangshan, China

La 28 iulie 1976, un cutremur de 8 grade pe scara Richter lovea din plin cei un milion de locuitori ai orasului Tangshan din provincial Hebei, China.

Initial au fost raportate 655.000 victime, dar ulterior evidentele concrete au aratat ca n-au existat decat 242.000, dar si asa sunt destule.

Cutremurul din provincia Gansu

Provincia Gansu, tot din China, a fost lovita de un seism devastator la 26 decembrie 1920. Conform unui catalog intocmit cu privire la dezastrele naturale abatute asupra Chinei, cutremurul a avut 8,5 grade si a provocat 235.502 victime.

Cutremurul din San Francisco, 1906

Avand epicentrul in largul Pacificului, la 3 km de oras, cutremurul s-a declansat in zorii zilei de 18 aprilie 1906 si s-a resimtit puternic de-a lungul faliei San Andreas, pe o lungime de 477 km.

Asupra intensitatii cutremurului, opiniile specialistilor sunt inca in divergenta, diferitele variante inscriindu-se intr-un camp cuprins intre 7,7 si 8,25 grade Richter. Numarul vitimelor a fost de 3.000, cea mai mare pierdere de vieti omenesti inregistrate vreodata in California, ca urmare dezastrelor naturale.

Cutremur si tsunami in Oceanul Indian 2004

Fenomenul mai persista inca si astazi in memoria noastra. Avand un epicentru subacvatic, cutremurul s-a declansat cu o magnitudine de 8,5 grade, producand 230.210 victime, fara ca mijloacele moderne de a actiona sa fi putut evita sau macar modera acest dezastru.

Cutremurul din Alep

La 11 octombrie 1138, orasul antic Alep din nordul Siriei a fost lovit de acest seism de 8,5 grade Richter (estimare actuala), care a devastat orasul in totalitate si a afectat grav intreaga regiune, producand 230.000 victime.

Am vorbit mai sus despre cele mai grele dezastre pe care le-a putut provoca natura pe planeta noastra. Daca am socoti insa dezastrele pe care le-a putut provoca omul, se pare ca a reusit incomparabil mai mult decat natura insasi, daca luam in calcul numai in cele doua razboai mondiale din secolul trecut.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#seisme pierderi omenesti, #dezastre naturale, #catastrofe naturale, #tsunami devastatoare , #stiri mediu