Conferinta ONU din Mexic - Intre speranta si esec

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 11:17
1157 citiri
Conferinta ONU din Mexic - Intre speranta si esec
Foto: Arhiva

Conferinta ONU privind schimbarile climatice a luat startul, luni, la Cancun, in Mexic. Ce se asteapta acum, mai ales dupa semi esecul de anul trecut, de la Copenhaga? Liderii lumii ar trebui sa neogocieze cu succes un tratat international care sa prevada o actiune comuna la nivel global.

Dupa dezbaterile controversate de la Copenhaga, faimosul Acord ramane singurul punct de pornire. Timpul care s-a scurs din decembrie trecut pana acum este considerat mai mult sau mai putin irosit in lupta cu incalzirea globala.

Acordul numara acum 140 de tari semnatare, fiind totusi unicul pe aceasta tema. El va fi prezentat la masa tratativelor, in cadrul conferintei, care nu reprezinta de fapt decat o a doua runda de negocieri.

Achim Steiner, Directorul Programului de Mediu al ONU a declarat ca "daca nu se va intreprinde nimic la nivel global, se va ajunge pana in 2020 la 56 de gigatone de dioxid de carbon (C02)".

Steiner si-a exprimat speranta ca momentul Cancun sa marcheze un progres in domeniu, pentru ca negocierile si acordul de la Copenhaga sa nu ramana doar pura teorie.

Dar din pacate, asa cum au existat asteptari exagerate de la conferinta de anul trecut, nici acum nu se spera prea mult.

Mark Kenber, directorul executiv al Climate Group a declarat ca, in ciuda sperantelor de la Copenhaga, s-a vazut clar ca in acel moment "nu a existat o vointa politica limpede si concertata pentru obtinerea unui tratat international de interes comun, iar acum se asteapta poate chiar si mai putin".

Sperante pentru Cancun

Tara cu cele mai puternice emisii de carbon si alte gaze cu efect de sera este China, care a promis de anul trecut sa ia actiune pe cont propriu pentru diminuarea acestora, insa sunt semnale in comunitatea internationala ca s-ar putea sa nu isi indeplineasca in totalitate promisiunile facute la Copenhaga.

Ceea ce se asteapta cel mai mult de la conferinta de la Cancun este un progres in domeniul stoparii defrisarii globale si crearea unui fond de asistenta si dezvoltare pentru proiecte si tehnologii noi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Dar nici situatia insulelor din Pacific, unde s-a inregistrat o crestere ingrijoratoare a nivelului marii precum si valuri uriase din ce in ce mai frecvente nu este deloc de neglijat.

Aceste fenomene provoaca nu numai eroziunea zonelor de coasta, ci si cresterea salinitatii apelor dulci afectand recoltele. Proviziile de apa proaspata din zona au ajuns sa depinda strict de caderea arbitrara si neregulata a ploilor.

Marea Neagra, urmatorul model de cooperare

O veste buna este ca pe 26 noiembrie, la Salonic (Grecia), ministrii afacerilor externe ai organizatiei cooperarii economice a Marii Negre au semnat o declaratie comuna de conlucrare cu privire la problemele climatice din regiune, pe care intentioneaza sa o prezinte in cadrul conferintei de la Cancun.

Ministrii au cazut de acord ca regiunea Marii Negre este vulnerabila la consecintele negative ale schimbarilor climatice si si-au exprimat intentia comuna de a transforma aceasta zona intr-un model de bune practici regionale prin implementarea unor tehnologii si surse de energie noi, care sa nu afecteze mediul.

Colaborarea tarilor Marii Negre se axeaza in special pe elaborarea unor sisteme comune de anticipare si prevenire a potentialelor riscuri si a dezastrelor din regiune. Romania urmeaza sa preia presedintia organizatiei, detinuta anterior de Grecia.

Care va fi rezultatul conferintei de la Cancun, acum cand stirea costisitorului si poluantului avion prezidential SUA tocmai a facut inconjurul lumii?

Va fi oare conferinta din Africa de Sud, de anul viitor, doar o variatiune pe aceeasi tema a "batutului pasului pe loc"? Ramane de vazut.

Liderii lumii vor trebui sa aleaga intre uriase interese materiale de moment si responsabilitatea de care ar trebui sa dea dovada in lupta contra cronometru pentru predarea unei planete vii si sanatoase generatiilor viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#conferinta ONU schimbari climatice Mexic, #conferinta ONU Cancun , #stiri mediu