Copacii care umbla: Se deplaseaza si cu 20 de metri

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 14:48
7202 citiri
Copacii care umbla: Se deplaseaza si cu 20 de metri
Foto: Captura YouTube

E nevoie de o zi intreaga sa calatoresti din capitala Ecuadorului, Quito, catre inima rezervatiei Sumaco, aflata in patrimoniul UNESCO, la circa 100 de km in sud-est.

Trei ore mergi cu masina pana la marginea padurii, urmeaza 7 pana la 15 ore cu barca, pe jos sau cu catarul, pe deal sau pe o strada innamolita. Insa efortul merita: la capat de drum te asteapta copacii care umbla.

Desprinsi parca din "Lord of the rings", arborii care cresc aici inainteaza pe masura ce le cresc noi radacini, care se intind din ce in ce mai departe. Pot merge si doi sau trei centimetri pe zi, relateaza BBC.

Copacii care fac 40 de tipuri de fructe

Pe masura ce solul se erodeaza, cresc noi radacini, lungi, care cauta si gasesc pamant mai solid. Acestea se implanteaza in sol, iar cele vechi se ridica in aer. Intregul proces de "relocare" poate dura si cativa ani.

Se intampla ca arborii sa se deplaseze catre pamant mai solid si lumina mai multa si cu 20 de metri, explica Peter Vrsansky, de la Institutul de Stiinta a Pamantului din cadrul Academiei slovace de Stiinte din Bratislava.

Cel mai batran copac din Romania, Fantana sarata pentru muraturi si cel mai tanar vulcan - Traseul turistic cu de toate Interviu

Omul de stiinta a ajuns la aceste concluzii dupa ce a petrecut in padure cateva luni. In aceasta perioada a descoperit cascade nedocumentate pana atunci, unele inalte de 30 de metri, doua noi specii de vertebrate (o soparla si o broasca), fiind atacat si de un grup de maimute mari, lanoase, dupa cum a povestit el. "Aruncau cu tot ce gaseau inspre noi, inclusiv cu crengi uscate, lungi de sase metri, chiar si cu fecale si urina", isi aminteste el.

Mediul e dur, nu e pentru oricine - Vrsansky a slabit 10 kilograme intr-o saptamana. Chiar si asa, satisfactiile au fost extrem de mari: intr-un singur loc a descoperit mai bine de 150 de specii noi de gandaci, mai multe decat misuna in prezent in intreaga Europa. Potrivit acestuia, nu exista termen de comparatie intre acestia si cei pe care incercam sa-i starpim, atunci cand apar, in apartamentele noastre. Cei din padure sunt de diferite culori, unii fluorescenti sau extrem de bine camuflati in mediul lor.

Acest rai e insa de vanzare, parte a reformei in agricultura care se face in aceasta tara. Unii localnici cumpara si taie copacii, vanzand apoi pamantul. Altii cumpara si conserva natura. Unul dintre ei, care afirma ca nu e bogat, a reusit sa cumpere pana in prezent 300 de hectare (un hectar vanzandu-se cu mai putin de 500 de dolari). Asa ca are acum propriul vultur, propriul jaguar, peste 10.000 de specii de artropode si chiar cascada lui.

Exista insa in zona samani care spun ca in padure salasuieste un spirit rau. Altfel nu poate fi explicata prezenta unor insecte aducatoare de boli.

Din 2010, circa 200 de hectare de padure au fost taiate. Alte cateva mii de hectare au fost afectate de constructia unui drum, in 1986. Conservationistii nu fac decat sa spere ca arborii care umbla vor reusi sa se retraga la timp in fata unor astfel de pericole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#copaci care merg Ecuador, #copaci umbla rezervatie Ecuador, #copaci deplaseaza Ecuador, #defrisare rezervatie Ecuador , #stiri mediu