Deseuri toxice din Serbia ar fi ajuns in Romania, Grecia si Croatia - presa croata

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 21:27
1916 citiri
Deseuri toxice din Serbia ar fi ajuns in Romania, Grecia si Croatia - presa croata

Mari cantitati de deseuri toxice din Serbia ar fi fost trimise in ultimul an si jumatate in Grecia, Romania si Croatia, in loc sa ajunga in China, a relatat tabloidul Kurir de la Belgrad, insa compania sarba vizata neaga acuzatiile.

Ministerul pentru Protectia Mediului din Croatia ar fi primit informatii de la Ministerul pentru Protectia Mediului din Serbia ca a fost deschisa o investigatie in legatura cu acest subiect, a relatat, marti, Hina.

Ministrul croat pentru protectia mediului Mihael Zmaljovic a spus ca agentiile specializate verifica afirmatiile privind ajungerea unor deseuri toxice ajunse din Serbia in Croatia.

El a mentionat ca autoritatile de la Zagreb coopereaza cu administratia vamilor si cu echipe de inspectie din Serbia pentru verificarea informatiilor in acest sens si pentru a dispersa temerile legate de acest caz.

"Pentru moment nu putem spune daca aceste deseuri au ajuns in Croatia. Echipele de inspectie verifica faptele", a precizat ministrul.

Compania sarba Pro-Plast, despre care s-a scris ca ar avea legatura cu transportul ilegal de deseuri toxice din Serbia in Grecia, Romania si regiunea croata de la Marea Adriatica, a respins informatiile din tabloidul Kurir de la Belgrad, adaugand ca va da publicatia in judecata.

Proprietarul Pro-Plast Branko Ratic si directorul Predrag Ratic au declarat marti pentru Hina ca firma lor se ocupa cu exporturi legale de oxid de zinc, care apare ca derivat in procesarea fierului. Ei au adaugat ca detin toate licentele si certificatele necesare pentru activitatea lor din partea agentiilor relevante din Serbia.

Cei doi au mai spus ca vor oferi opiniei publice toate informatiile si dovezile in scris privind legalitatea afacerii lor si standardele ecologice ale activitatii pe care o realizeaza impreuna cu partenerii chinezi care, potrivit lor, cumpara si recicleaza acest tip de deseuri.

Ministerul pentru Protectie Mediului si administratia vamilor din Serbia au precizat ca acuzatiile aparute in presa sunt in curs de verificare, insa au refuzat sa faca alte comentarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#deseuri toxice Serbia Romania, #deseuri toxice Romania , #stiri mediu