Dupa 1.000 de sesizari, Ministerul Mediului a descoperit de ce miroase urat in nordul Bucurestiului de ani de zile

Duminica, 24 Iulie 2016, ora 21:11
21826 citiri
Dupa 1.000 de sesizari, Ministerul Mediului a descoperit de ce miroase urat in nordul Bucurestiului de ani de zile

Ministerul Mediului a depistat valori de hidrogen sulfurat care depasesc limitele normale, in nord-vestul Capitalei, iar mirosul de care bucurestenii se plang cel mai probabil vine de la groapa de gunoi IRIDEX - Chiajna, urmand ca autoritatile sa realizeze un control in perioada urmatoare.

Comisarul General al Garzii Nationale de Mediu, Bogdan Gheorghe Trif, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca poluarea resimtita de cetatenii din nord-vestul Capitalei, care au depus deja 1.000 de plangeri, este cauzata de hidrogen sulfurat care depaseste limitele normale. Poluarea vine, cel mai probabil, de la groapa de gunoi situata in nord-vestul Capitalei, IRIDEX-Chiajna. In aceste conditii, autoritatile de mediu vor efectua un control in perioada imediat urmatoare.

"In urma numeroaselor sesizari ale cetatenilor Municipiului Bucuresti si ale cetatenilor judetului Ilfov, avem peste 1.000 de sesizari, care reclama faptul ca se simte un discomfort olfactiv si persistent, repetitiv, in cartierele Pajura, Bucurestii Noi, Crangasi, Militari, Drumul Taberei si localitatile Chiajna si Chitila.

In urma acestui fapt, am solicitat Agentiei pentru Protectia Mediului din Bucuresti sa efectueze determinari in zonele unde s-au facut sesizari, cu autolaboratorul din dotarea proprie.

In urma interpretarii buletinelor de analiza, s-a identificat ca indicator cu valori limita depasite, hidrogenul sulfurat. Astfel, am ordonat Garzii de Mediu Bucuresti si Ilfov ca, in cursul saptamanii trecute sa desfasoare controale in zona pentru a identifica sursa de poloare.

Din datele preliminare, principala sursa de poluare, potential poluatoare, este depozitul de deseuri menajere din raza Sectorului 1 Bucuresti", a declarat comisarul general.

El a adaugat ca incepand de luni, comisarii Garzii de Mediu Bucuresti si ai Garzii Nationale de Mediu vor desfasura un control amplu la acest obiectiv, avand ca principal scop identificarea potentialelor pierderi pe instalatie care cauzeaza aceasta poluare.

"Impreuna cu Agentia Nationala de Mediu Bucuresti o sa stabilim un program de monitorizare atenta a acestei instalatii, cu puncte de monitorizare continue. Controlul va dura minimum doua saptamani, urmand ca imediat dupa control sa va tinem la curent cu rezultatele pe care le gasim", a mai spus comisarul.

Daca se descopera cu certitudine ca IRIDEX-ul este sursa poluarii, ei vor avea la dispozitie 60 de zile sa rezolve problema, altfel vor fi impuse sanctiuni si va fi suspendata activitatea pe o perioada de sase luni.

Daca nici in cele sase luni de activitate suspendata pentru remedierea situtiei nu se ajunge la un rezultat, societatea risca anularea autorizatiei de functionare.

Valorile descoperite de Ministerul mediului nu sunt inca un pericol pentru bucuresteni, dar comisarul a dat asigurari ca ministerul va colabora si cu directiile de sanatate publica.

Nu in ultimul rand, comisarul a mai precizat ca in ultimele 18 luni, in urma controalelor efectuate de Ministerul Mediului la groapa de gunoi IRIDEX, au fost dispuse sanctiuni contraventionale de 430.000 de lei.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#groapa gunoi Chiajna, #poluare groapa gunoi Bucuresti , #stiri mediu