Mai multe telefoane mobile decat toalete, apa - o raritate

Duminica, 24 Martie 2013, ora 08:00
9312 citiri
Mai multe telefoane mobile decat toalete, apa - o raritate
Foto: Arhiva

In lume exista mai multe telefoane mobile decat toalete racordate la retele de canalizare, accesul la apa fiind una din cele mai mari probleme din prezent, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite.

La nivel mondial, exista 6 miliarde de telefoane mobile, potrivit Uniunii Internationale pentru Telecomunicatii. In schimb, 1,2 miliarde din cei 7 miliarde de oameni de pe Pamant nu au apa curata, iar 2,4 miliarde nu au acces la canalizare.

Cei mai vulnerabili, fie din China, India sau Africa sub-sahariana, sunt copiii care trebuie sa supravietuiasca cu resurse extrem de limitate de apa potabila, in timp ce, in tarile dezolvate, cum ar fi SUA, resursele de apa sunt risipite.

Un american care face un dus de 5 minute foloseste mai multa apa decat foloseste, in medie, o persoana dezavantajata dintr-o tara in curs de dezvoltare in intreaga zi.

Statisticile arata ca cel putin una din trei persoane nu are o toaleta. Mai multi oameni mor din cauza faptului ca nu au apa potabila si o toaleta curata decat de HIV/SIDA, malarie si turberculoza la un loc. De asemenea, aproximativ trei sferturi din toate bolile din India sunt cauzate de apa contaminata.

"Unul din cele mai importante motive pentru mortalitatea infantila este lipsa apei curate", a explicat Andreas Lindstrom, managerul unui program din cadrul Institutului International pentru Apa din Stockholm, citat de Bloomberg. "Este mai riscant sa te duci la toaleta in multe tari decat orice alta activitate", a adaugat Lindstrom.

Populatia mondiala este de trei ori mai mare in prezent decat in 1950. In ultimii 40 de ani, s-a dublat cantitatea de apa folosita. Apa potabila fiind distribuita inegal in lume, companiile de tot felul, de la cele de bauturi racoritoare la cele de utilitati si agricultura, se lupta pentru aceasta resursa.

Apa, mai importanta pentru economie decat petrolul

Esecul in gestionarea corecta a apei are un impact economic semnificativ, cantitati uriase fiind necesare pentru cresterea diverselor plante si a animalelor.

Astfel, analistii se tem ca vom ramane fara apa, daca se va continua modelul de consum din prezent.

Investitiile in domeniul gestionarii apei au inceput, totusi, sa prinda curaj. In Mumbai, cel mai populat oras indian, apometrele inteligente au redus consumul de apa cu jumatate.

China, cel mai mare consumator de energie din lume, are nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de apa pentru a produce electricitate, pe masura ce economia sa creste. Avand in vedere ca foloseste carbune pentru a genera aproximativ 80 la suta din energia de care are nevoie, consumul de apa pentru inlaturarea impuritatilor si productia de energie in sine este urias. Cu toate acestea, cei mai multi producatori de acest gen se afla in zone cu resurse limitate de apa.

"Apa, nu petrolul, va fi cel mai important lichid in economia chineza", a conchis Neil McDougall, presedinte executiv la Modern Water.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#lipsa apa potabila, #lipsa canalizare, #apa economie China , #stiri mediu