Mii de hectare de paduri virgine din Romania au intrat in Patrimoniul UNESCO

Luni, 10 Iulie 2017, ora 16:09
9024 citiri
Mii de hectare de paduri virgine din Romania au intrat in Patrimoniul UNESCO
Foto: James Morgan/WWF

Cele mai valoroase paduri virgine de fag din Romania, in total aproape 24.000 de hectare, au fost incluse in Patrimoniului Mondial UNESCO.

Padurile se afla in 8 zone din tara: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beusnita, Domogled - Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Sinca, Grosii Tiblesului, Codrii Seculari Strimbu-Baiut, Codrul Secular Slatioara, se arata intr-un comunicat WWF remis Ziare.com.

Comitetul Parimoniului Mondial UNESCO a adoptat la finalul saptamanii trecute inscrierea in Patrimoniul Mondial UNESCO a proprietatii "Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe". Astfel, au fost incluse in Patrimoniul UNESCO paduri din Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Germania, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Ucraina. Este vorba despre cele mai reprezentative si bine conservate paduri de fag de pe continent.

Este un eveniment istoric pentru silvicultura romaneasca, in fapt recunoasterea "valorii universale exceptionale" a padurilor virgine din Romania de catre cel mai inalt for stiintific: Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), a declarat Radu Vlad, Coordonator proiecte regionale si program paduri WWF-Romania.

Citeste mai multe despre padurile virgine din Romania.

Pana in prezent, din categoria valorilor naturale, in Romania numai Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost inclusa in anul 1991 in UNESCO.

Padurile seculare cu structuri primare (padurile virgine si cvasivirgine) sunt mostre ale ultimelor ecosisteme terestre care au mai ramas Europei, care s-au format fara o influenta umana semnificativa, ci ca rezultat al unei indelungate evolutii naturale de mii de ani.

Aceste paduri au un rol esential inclusiv in pastrarea identitatii culturale a comunitatilor locale. In Muntii Carpati se poate vorbi despre o "civilizatie a lemnului", istoria, filozofia de viata, cultura si traditiile comunitatilor locale din aceste zone sunt atat de strans legate de padurea care le adaposteste incat cele doua concepte nu pot fi separate, a explicat Radu Vlad.

Citeste si despre singura insula din lume interzisa femeilor, care a fost inclusa de asemeni in patrimoniul UNESCO.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#paduri Romania UNESCO, #zone Romania patrimoniul UNESCO, #paduri virgine Romania, #paduri fag Romania , #stiri mediu